De dienst van het trainen

Het uitbesteden van de training van een paard waarbij je betaalt voor een dienst, kan ervoor zorgen dat mensen een verwachting krijgen. Ze geloven in een bepaald resultaat die in een bepaalde periode wordt behaald. Die periode heeft wat haken en ogen, want een training en het leerproces van het paard, gebeurt echter in het tijdframe van het paard, niet in dat van de verwachting van de mens.

De blik van het jonge paard

Soms wordt gedacht dat een opleiding of training van een paard in een bepaald tijdsbestek geleverd kan worden door een trainer. Maar het paard bepaalt de tijdlijn. Je kunt niks overhaasten, je wilt niet dat het paard dingen overkomt maar dat het paard de tijd krijgt om te leren en ontwikkelen. De meeste goede paardentrainers zullen je kunnen vertellen dat het paard zijn eigen tijd neemt en nodig heeft.

Samen werken aan de training

Als je trainer het met je paard voor elkaar krijgt, wil dit nog niet betekenen dat jij als eigenaar of ruiter, dat ook kunt. Het vraagt niet alleen van de trainer de discipline en volharding, ook van de eigenaar of ruiter. Niemand kan je garanderen dat een paard na een opleiding zal doen wat je van hem wilt, wanneer jij het wilt.

Als je een gelijke relatie met het paard wilt aangaan zoals de trainer heeft ontwikkeld in de periode van aandacht, communicatie en scholing voor het paard, dan vraagt dat van jou als eigenaar ook deze inzet. Hoe kan je anders van het paard hetzelfde verwachten als wat hij bij de trainer laat zien? Het is niet zoals het afstellen van een auto, die je vervolgens mee naar huis neemt om er zo mee weg te rijden 🙂

Communicatie en vertrouwen moeten groeien

Ik denk dat elke goede trainer zou zeggen dat ze dit gratis zouden willen doen, gewoon om de paarden en de mensen te helpen. En toch moeten we allemaal eten. Belangrijk is om te beseffen dat een tijdframe voor het paard heel anders is en een goede trainer hier rekening mee houdt. Het paard de kans geeft te leren in ontspanning en in zijn eigen tijd. Soms duurt dit inderdaad langer dan verwacht. Dat geeft de eigenaar ook de tijd om zich te scholen en de band te vormen met het paard die de trainer al heeft gekregen.

Vertrouwen krijgen in de materialen waar je mee werkt

Vrij vertaald met eigen bijdrage (Amy Skinner).

Scroll naar boven