Als emoties effect hebben op je relatie.

Hoe onafhankelijk we ook zijn, niemand leeft in een vacuüm. Onze gedachten, emoties en acties hebben niet alleen een impact op onszelf, maar ook op degene om ons heen. Inclusief paarden.

In het bijzonder spelen emoties een grote rol in onze beslissingen. Zelfs de meest praktische (controlerende) persoon wordt beïnvloed door emoties. Als het op onze relatie met paarden aankomt, kunnen onze emoties een positieve en een negatieve invloed hebben.

Paarden zelf zijn hoogst emotionele wezens. In een kudde ervaren zij vrijwel een eendrachtig zenuwstelsel. Als iets de kudde opschrikt, is er geen tijd om te communiceren over de nood om te vluchten op een andere manier dan door een reactief zenuwstelsel. Instinct (Right-Brain) neemt het over omdat bewust denken te langzaam gaat, instinct en gevoel zijn alles.

Dat is precies de reden dat paarden erg reageren op de emotionele onbalans van andere paarden, maar ook van hun ruiters of begeleiders. Als je leert hoe je een leider voor je paard wordt, zal hij al het andere gaan negeren en zich gaan focussen op jou als leider en in harmonie met jou een kudde van twee zijn.

Wees bewust van emoties.

In een ander artikel hebben we het gehad over pre-ride check om er zeker van te zijn dat je paard veilig en klaar is om te berijden. Een savvy paardenman zal ook een pre-emotie check doen om er zeker van te zijn dat je paard de juiste gemoedstoestand en attitude heeft voor je met hem gaat spelen of rijden.

Als jij bij je paard komt met een verkeerde attitude, zal het niet lang duren voor je paard je daarop attendeert en ervoor zal zorgen dat je verandert…of lijdt!

De belangrijkste reden dat er emoties aan te pas komen is omdat we slechts een bepaalde tijd voor ons paard hebben en hier het maximale uit willen halen.

Mensen hebben de tendens in vergelijk met paarden erg tijd georiënteerd te zijn. Je komt bij je paard en je bent beladen met doelen en een gelimiteerde tijd. Je bedenkt wat je gedaan wilt hebben en waarom, hoeveel tijd je hebt en je bent overal behalve aanwezig.

Maar je paard is vol aanwezig. Paarden leven in het moment, in tegenstelling tot mensen die vaak in de toekomst of het verleden leven. Dit zorgt voor een geweldig afwezig zijn van contact met je paard. Niet alleen leven jullie beiden in een andere tijd, maar leven in het verleden brengt bagage met zich mee en focussen op de toekomst kan spanning met zich meebrengen.

Als je de moeite neemt om je minder op de tijd te concentreren, zal dit een positief effect hebben op het uur dat je met je paard hebt, of je nu rijdt, groomt, speelt of gewoon aanwezig bent. Sommige mensen hebben al ontdekt dat de tijd bij je paard relax tijd is, en je een echte ontsnapping biedt. Ongelukkig genoeg hebben de meeste mensen deze plek nog niet gevonden omdat ze gefrustreerd zijn met, of bang zijn voor hun paard.

Na een bijzonder schrijnende dag kan het naar de stal gaan als een levenselixer werken. Maar is er een tijd dat je niet naar je paard zou moeten gaan vanwege bepaalde emoties?

“Ja en nee”. Ja ….. als je van je paard verwacht dat hij presteert. Hij kan slechts zo goed zijn als het leiderschap die je hem aanbiedt en nagenoeg niemand wil een emotioneel en onevenwichtig leider volgen. Paarden zijn echt aards. Je kunt je stressvolle dag achter je laten en naar je paard gaan om met hem in het nu te zijn. Dan gaat het er niet om iets te bereiken, te trainen of vooruitgang te boeken. Als je ontdaan bent, wees gewoon bij je paard. Het is helend.

Omdat paarden in het nu leven zonder angst voor de toekomst of het verdriet uit het verleden, vinden mensen comfort in hun nabijheid/aanwezigheid. Bijvoorbeeld, iemand die rouwt om een verlies, kan troost vinden in het gezelschap van zijn paard en de leegte vullen die niet door een ander mens kan worden ingevuld, zelfs niet door goede vrienden en familie.

Angst en boosheid.

Onze emoties of stemmingen, hebben wel degelijk een impact op de tijd die we met onze paarden doorbrengen. Een van de emoties die veel paardeneigenaren ervaren is angst, hoewel het voor de meesten niet goed voelt om dit toe te geven.

Veel ruiters zijn van nature moedig en competitief, maar veel ook niet, helaas wordt ervoor gezorgd dat zij zich ietwat dom en inferieur voelen. En erger nog worden ze in situaties gedwongen die bedreigend en gevaarlijk zijn.

Paarden zijn natuurlijke volgers en zoeken naar natuurlijke leiders. Als prooidieren zijn paarden laf, claustrofobisch en paniekerig. Ze verwachten van jou dat je de moedige bent. Als je angst bij je paard hebt, moet je uitzoeken waar dat vandaan komt!

Pat legt uit dat angst vaak komt doordat wij denken dat we moeten rijden en datgene moeten doen wat anderen ook doen. Parelli benadrukt dat je met paarden veel meer kunt doen dan alleen rijden en leert je hoe je met je paard net zo goed op de grond kunt spelen als met hem te rijden.

Als je angsten hebt, kan spelen met je paard op de grond of andere dingen doen die geen rijden inhouden je helpen meer vertrouwd met hem te raken en over je angst heen helpen.

Niet alleen kun je geweldige dingen doen op de grond, maar paarden leren ons ook veel over onszelf op een manier die je je niet kunt voorstellen.

Veel paardeneigenaren zijn nerveus met hun paard omdat ze het gevoel hebben de situatie niet onder controle te hebben.

Ongelukkig genoeg worden veel mensen die met paarden voor het eerst beginnen gepusht dingen te doen zoals erop gaan zitten voor ze er mentaal en emotioneel klaar voor zijn. Bij Parelli geloven we in een vertrouwde relatie met het paard voordat we erop gaan zitten. Het lijkt me duidelijk dat dat iets is wat het paard ook prefereert.

We hebben allemaal wel eens het spektakel gezien van iemand die zijn woede op zijn paard uitte. Als verantwoordelijke paardeneigenaren, moeten we deze emotie erbuiten houden omdat het niet de schuld van het paard is.

Jouw kwaadheid is iets dat paarden niet verdienen, het maakt ze angstig.

Of je het nu leuk vindt of niet, paarden zien ons als roofdieren en omdat zij prooidieren zijn, zijn ze niet capabel om het verschil tussen een agressief of een angstig roofdier te zien. Of je je paard nu met angst of met agressie benadert, jij bent gespannen en hebt een ondraaglijke energie, die op hem als emotioneel onevenwichtig en ongecontroleerd overkomt. Hun aangeboren instinct vertelt ze dat agressieve roofdieren voor miljoenen jaren op paarden hebben gejaagd en ze ten koste van alles vermeden moeten worden.

Sommige paardeneigenaren gebruiken het excuus dat hun paard hen kwaad maakt door de dingen die hij doet.

Als je paard je kwaad maakt, is er een kans dat je een kwaad persoon bent en je niet weet hoe je je kalmte moet bewaren in onhandelbare situaties omdat je hier emotioneel niet echt fit voor bent.

Als je kwaad op je paard wordt, is dat waarschijnlijk omdat hij niet doet wat jij wilt. Hij zal niet goed reageren op je boosheid omdat hij denkt dat je hem gaat doden om hem op te eten! Zijn instinct zal de overhand nemen en hij zal alles doen wat nodig is om te overleven…. weg rennen, steigeren, bokken, slaan, schoppen, door het lint gaan… alles doen wat er voor nodig is om van dat roofdier af te komen!

Door paarden kunnen we veel over onszelf te weten komen. Het gaat niet zozeer over woedemanagement, maar over onszelf realiseren dat we niet genoeg kennis hebben. Gebrek aan kennis haalt de emotie van angst, frustratie, woede of ongerustheid naar boven. Hoe meer we weten, hoe minder we gefrustreerd en boos worden, hoofdzakelijk omdat we leren alles op te zetten voor succes in plaats van het slachtoffer te worden van ongeluk en mislukkingen.

Focus op het nu.

Neem een les van je paard en span je in om in het nu te leven, speciaal als je bij hem bent. Het zal makkelijker worden om van jullie gezamenlijke tijd te genieten als je leert bewust je negatieve emoties te laten varen.

Paarden houden van blije mensen en je kunt het niet faken. De definitie van blij is voor mij “wees content met het nu”. Het is moeilijk om in te toekomst iets waardevols  te doen als je uit een positie van een ongelukkig heden komt.

Paarden kunnen ons helpen elk present moment te leren koesteren. Parelli leert je hoe je de persoon kunt worden waar je paard bij wil zijn, zich veilig bij voelt en dingen samen mee wil doen.

Dit is veel meer dan een paarden trainingsprogramma, het gaat allemaal over zelf ontwikkeling. Het gaat erom te leren zo goed met paarden te worden dat zelfs je paard denkt dat je goed bent.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.

Scroll naar boven