Angst om paard te rijden

Angst om paard te rijden

Angst is waarschijnlijk het meest verzwegen onderwerp bij paardrijden. Op de één of andere manier voelen mensen die angst hebben voor het rijden, zich dom of zich te kort komen. Toch is angst een heel belangrijke emotie die respect verdient. Angst houd je veilig; Het beschermt je tegen dingen die je kunnen schaden. Hoe minder respect je voor je angst gevoelens hebt, hoe erger het wordt omdat je hersenen de angst net zo lang intensiveren tot je naar je instinct luistert.

Mensen hebben om twee redenen angst voor het rijden: Ze hebben een verschrikkelijk ongeluk gehad, of ze hebben een beangstigende situatie mee gemaakt met een paard waar ze zich niet veilig mee voelde. Hoe dan ook, je hersenen ondernemen actie en waarschuwen je om dit niet meer te laten gebeuren. Dat is een goed instinct voor zelfbehoud en overleving.

De natuurlijke benadering om over angst heen te komen.

Om over je angst voor het rijden heen te komen zul je je angst eerst moeten respecteren, of het gevaar nu echt is of verbeeld. De hersenen maken geen onderscheid; in beide gevallen is de angst precies hetzelfde. Wat de situatie ook is, een nerveuze ruiter op een groot prooidier is geen goede combinatie. Voor paarden moeten de mensen relaxte, kalme en zekere leiders zijn en als we dat niet zijn, wordt het paard onzeker of neemt de leiding over.

Sommige mensen zijn van naturen minder zekere leiders, en moeten leren hoe ze een zekere leider voor hun paard kunnen zijn, terwijl anderen op een paard gaan zitten dat geheel niet onder controle is (in variërende gradaties) en zichzelf in gevaarlijke situaties brengen. Dit komt vooral omdat hen is verteld gewoon op te stijgen en het paard te laten zien wie de baas is.
Wij denken in z’n geheel niet dat deze benadering effectief is; de angst kan zo erg worden dat mensen hun droom opgeven en in zijn geheel stoppen met rijden.

De Parelli methode kiest een natuurlijke benadering om de angst te verschuiven. Dit kunnen strategieën zijn die je in simulaties oefent (zonder dat er een paard aan te pas komt) om je hersenen te herscholen. Het is ook uiterst belangrijk dat je leert hoe je je paard helpt veilig te rijden.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.