Breng je energie omhoog.

Breng je energie omhoog.

“Breng je energie omhoog”. Wat een prettige manier van spreken om je paard zover te krijgen, dat hij zijn energie meer gaat gebruiken. Het betekent heel wat anders dan hem voorwaarts schoppen! Hier volgen enkel tips om het op een natuurlijke manier te doen.

1. Beeld jezelf in hoeveel energie je van je paard verwacht om te gaan stappen, draven of galopperen…… of zelfs rengalop. Breng nu deze hoeveelheid energie in jouw lijf. Probeer dit door middel van een simulatie bij jezelf: Ontspan je lijf bij een complete stilstand. Bereid je nu voor om te gaan rennen. Net voordat je wegrent, bedenk waar je energie hiervoor vandaan komt. Het is meestal ergens van je torso, zoals bijvoorbeeld je middenrif. Er is een soort twinkelend gevoel dat je kunt voelen als je sneller wilt gaan. Doe minder: nou zie hoeveel energie je nodig hebt om ontspannen te wandelen, snel te wandelen of juist heel langzaam. Dit is precies wat je moet doen om te communiceren als ruiter met je paard. Wat je wilt dat je paard in zijn lijf doet, moet jij ook in jouw lijf doen.

2. Maak gebruik van fasen:
Fase 1: focus op waar je heen wilt gaan en breng je energie omhoog navenant de gang je wilt gaan. Tegelijkertijd span je je bil spieren aan alsof je er een kwartje tussen houdt. Als je paard niet reageert, houdt dit dan langer aan en ga verder met fase 2.
Fase 2: Begin je benen aan te drukken, draai je tenen naar buiten en naar beneden zodat je je benen tot aan je hielen aan kunt leggen. Als je paard niet reageert, houd je benen aan en ga verder met fase 3.
Fase 3: Swing het eind van je touw of savvystring naar beide zijdes over je schouders op je rug. Dit is een Driving game dat effect op je paard heeft achter de drive line, wat zijn energie omhoog brengt en ervoor zorgt dat hij voorwaarts gaat.
Fase 4: Als hij nog steeds niet reageert, versnel de ritmische swing over je schouders en laat het touw of de savvystring langzaam langer worden tot het de beide zijdes van je paard in zone 4 raakt (de achterhand). Het moment dat je paard moeite doet om voorwaarts te gaan, haal je gelijk de druk van je touw/savvystring, je benen en je billen weg en houd je alleen het leven in je lijf omhoog. Als je paard stopt, aai je hem en begin je opnieuw met je fases.

3. Denk alsof je paard voor je uit vertrekt. Veel ruiters leunen voorover als ze hun paard voorwaart vragen, dit brengt het gewicht op de voorhand en haalt de kracht uit de achterhand weg, en zijn achterbenen kunnen niet onder treden. Beeld jezelf in dat je je paard voor je wilt hebben en niet achter je, dus houd je schouders achter en nodig je paard uit hiervoor vooruit te bewegen.

4. Wat je NIET moet doen:
a) Sla je paard niet. Hierdoor kan hij je er mogelijk af bokken. De Driving game is het belangrijkste deel van fase 3 en 4, en je zul een betere reactie krijgen als je het tempo sneller laat worden in plaats van harder te slaan. Een harde klap is nogal grof.

b) Duw hem niet voorwaarts met je zit. Zodra je paard voorwaarts gaat moet het comfortabel voor hem aanvoelen; hij moet de harmonie met de ruiter voelen. Als je hem met je zit aan blijft duwen, zorg je ervoor dat hij steeds minder wil doen en zelf stopt omdat het oncomfortabel voor hem aanvoelt.

c) Weerhoud je paard er niet van om van gang te veranderen. Zoals het aanduwen met je zit. Hoe meer je probeert te voorkomen dat je paard iets doet, hoe minder verantwoordelijk hij wordt en hoe minder hij z’n verstand zal gebruiken. Sta hem toe een verandering te maken, zo nodig breng je hem terug door gebruik van de voorheen besproken fasen. Je zult merken dat hij je meer zal gaan aanbieden als je minder irriteert. Plus, hij zal zich gaan realiseren dat als hij doet wat je van hem vraagt, je hem met rust laat en het alleen oncomfortabel voor hem maakt als hij dit niet doet. Dit kan voor mensen een behoorlijke uitdaging zijn, omdat wij goed zijn in het anticiperen op wat kan gebeuren en dat proberen te voorkomen. Met paarden is werkt dit je juist tegen. Ze leren niets en het heeft effect op hun attitude.

d) Trek niet aan de teugels als hij voorwaarts gaat. Het is belangrijk dat je in harmonie met je paard beweegt en hem niet in zijn mond rukt als je uit balans raakt. Hij zal angstig worden als hij voorwaarts gevraagd wordt. Paarden met een hoog spirit level kunnen impulsief worden. Een goede manier om bij overgangen in balans te blijven is om je vuist of hand in de manen te drukken “pushing passenger“ waardoor je totaal in contact met je paard blijft.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.