Een agressief paard

Een agressief paard

Als een paard tegen je aan of zelfs over je heen loopt, roept dat normaal gesproken twee reacties op van onze kant: angst of verdediging. De meeste mensen reageren op agressief paardengedrag met een instinctieve reactie. Ze geven bijvoorbeeld een flinke, harde ruk aan het halster. Frustrerend genoeg werkt deze benadering niet en paarden blijven je persoonlijke ruimte inlopen en/of over je heen lopen.

Voor je een poging doet om welk paard gerelateerd probleem dan ook op te lossen, begin altijd met het begrijpen van het gedrag van het paard. Mmet de vraag: Waarom houd je paard zich zo bezig met dit invasieve gedrag ? Als het een invasief en agressief paard betreft, dan liggen er twee redenen ten grondslag aan het gedrag: Angst of dominantie.

Het is voor een angstig paard heel natuurlijk om samen te scholen, omdat dat hun manier van overleven in het wild is. De veiligste plek is de plek in het midden van de kudde.

Aan de andere kant zijn dominante paarden, opdringerige paarden. Zij dwingen anderen uit hun persoonlijke ruimte te gaan.

Hoe kun je weten welke motivatie je paard heeft?

Als je paard gespannen en reactief is, dan valt hij je ruimte binnen uit angst. Is je paard kalm, vastbesloten en opzettelijk in zijn manier van jou aan de kant duwen, dan is het een geval van dominantie. Als duidelijk is welke motivatie je paard heeft, kan je op de juiste manier reageren.

Wanneer je op en neer springt of andere onverwachte (onschuldige) bewegingen maakt, zal een angstig paard uit je ruimte blijven zonder dat hij daardoor nog angstiger wordt.

Je paard achterwaarts laten gaan door aan het touw te schudden, zoals we je leren in de 7 games, zal je paard leren meer respect voor jouw ruimte te hebben.

Dus grofweg flink en hard aan het halster rukken is niet het advies voor een bang of een dominant paard. Het verergert juist het gedrag.

Dat is de reden dat Parelli paardenbezitters, ruiters en trainers aanmoedigt om hun paard te begrijpen, in plaats van te reageren op het ongewenste gedrag met traditionele methodes zoals straffen. Begrijp het gedrag van je paard en eigen jezelf de beste methode toe om het probleem op te lossen op een vriendelijke, liefdevolle, respectvolle en effectieve manier.

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over paarden en waarom zij de dingen doen die zij doen, bestudeer dan de horsenality’s waarin uitleg wordt gegeven over de psychologie van de verschillende paardentypes, waardoor je ze beter leert begrijpen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.