Een bijtend paard

Een bijtend paard

Een bijtend paard is een veel voorkomend trainingsprobleem.

Probeer bij het oplossen van problemen altijd eerst de vraag te stellen: ‘Waar komt dit probleem en dit gedrag vandaan?’

Het antwoord:

Normaal gesproken bijt een paard om één van de volgende redenen:

  • Het paard is bang.
  • Het paard probeert je te domineren.
  • Als indicatie dat hij wil spelen, maar dit is meer knabbelen dan bijten.

Een bijtend paard is geen slecht paard.

Wanneer je paard bijt, is dat meestal een reactie op iets dat hem beangstigt of dat hem zorgen baart. Ook kan hij je op deze manier vertellen dat je beter aan de kant kunt gaan omdat hij de baas is!

Bijten is een symptoom en niet het probleem. Het is eigenlijk een goede feedback. Een paard kan niet praten om je te vertellen dat hem iets dwars zit, dus bijt, slaat of bokt hij.

Vaak reageren mensen op een bijtend paard door hem op zijn neus te slaan. Dit helpt niet. Een paard is een prooidier en een prooidier begrijpt geen bestraffing. Als je dit probleem bij een paard tegenkomt, helpt het om uit te zoeken wat de Horsenality (persoonlijkheid) van je paard is. Zo kan je duidelijkheid krijgen over de motivatie van het paard om te bijten. Het begrijpen van de Horsenality van je paard en zijn gedrag is de basis van de Parelli methode en de grondslag van een natuurlijke benadering om een probleem op te lossen.

Als je eenmaal hebt bepaald of je paard in de left brain (denkende) of de right brain (instinctieve) mode is, zal je begrijpen waarom hij bijt.

Right brain paarden bijten uit verdediging omdat ze bang zijn of pijn hebben. Left brain paarden bijten uit dominantie. Elk van deze horsenality’s vereisen een andere aanpak om tot een humane, effectieve en duurzame oplossing te komen. Als je erachter komt wat de achtergrond en de reden van het gedrag is, kan je op een geschikte en preventieve manier maatregelen nemen.

Houd afstand!

Of je paard nu bijt omdat hij bang is of omdat hij je wilt domineren, de nummer één regel bij een bijtend paard is: Houd hem op afstand! Dat we van paarden houden en proberen hen te begrijpen, betekent niet dat we het gevaar niet herkennen.

Totdat je de horsenality van je paard weet en welke trainingsmethode de beste en meest duurzame oplossing biedt, moet je je paard op zo’n afstand houden dat hij je niet kan bijten. Dit betekent dat je over de vaardigheden moet beschikken om je paard achterwaarts op afstand te zetten. Hiervoor raad ik je aan de Yo-yo game te leren. Hem een paar stappen achterwaarts laten gaan is meestal niet genoeg. Je moet hem achterwaarts laten gaan totdat de uitdrukking op zijn gezicht verandert.

De volgende stappen:

De 7 games zijn de beste manier om dat te doen. Bouw een nieuwe relatie op met je paard door te leren met hem te spelen en verandering te brengen in de roofdier-prooidier relatie, en dat zal alles veranderen. 

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.