Een gras etend paard

Een gras etend paard

Er zijn twee dingen om in overweging te nemen als je een paard hebt dat gras eet als je op zijn rug zit. Eén is, wanneer graast hij? Twee is, wat moet je doen als je wilt dat hij hiermee stopt.

Bij Parelli gebruiken we een natuurlijke benadering, wat betekent dat zoeken naar een eerlijke manier om je paard te corrigeren. Met vriendelijkheid en door gebruik van psychologie en communicatie in plaats van straffen. We proberen ook zijn gedrag te begrijpen en het te zien vanuit zijn oogpunt.

Als je dit doet, zul je beseffen dat wanneer je paard is omgeven door heerlijk gras, hij het natuurlijk wil eten, maar dan wordt hij ervoor gestraft. Dat is hetzelfde als met een kind naar een snoepwinkel gaan en dan van hem verwachten dat hij genoeg zelf controle heeft dat hij al het snoep negeert. Dat is wel iets te veel gevraagd.

De natuurlijke oplossing voor je gras etende paard is om hem te begrijpen en rekening met hem te houden, dat betekent dat je hem wat tijd geeft om te grazen voordat je zijn volle aandacht vraagt. Door hem toe te staan dit af en toe te doen – maar alleen als jij hem uitnodigt – ben je een zorgzame partner en een goede leider. Maar wees er zeker van dat jij je paard toestemming geeft in plaats van dat je hem zijn hoofd naar beneden laat duiken wanneer hij er zin in heeft. Nodig hem uit door gebruik van game nummer 2 van de Seven games – de Porcupine game. Breng als je wilt dat je paard kan grazen, zijn hoofd simpelweg naar beneden door de porcupine te gebruiken.

Als je je paard, als je op hem rijdt nooit laat grazen, zal hij elke gelegenheid aangrijpen zich op het gras te storten en zelfs de ruiter uit het zadel trekken als hij naar beneden duikt. Maar als je aan je paard bewijst dat je een redelijk persoon bent en rekening houdt met zijn behoeftes, zal hij het je minder kwalijk nemen en zich minder verzetten als je probeert zijn gedrag te veranderen.

Hoe laat je je paard stoppen met gras eten.

Eerst moet je duidelijk je alfa status bevestigen. De Seven games zijn de beste manier om dat te doen. Dan begin je aan een oorzaak en gevolg relatie. Als je paard zijn hoofd naar beneden doet, laat hem dan starten met grazen zonder het touw of de teugels aan te raken, klik een keer en begin hem dat langzaam op zijn achterhand te tikken, steeds iets fermer tot hij z’n hoofd omhoog doet. Stop gelijk met tikken en aai hem.

In eerste instantie kan het een verraste reactie zijn en zal zijn hoofd gelijk weer naar beneden gaan. Herhaal gewoon het klikken en zachtjes tikken op de achterhand en dan weer steeds fermer tot zijn hoofd weer omhoog gaat en aai hem weer. Vrij snel, zal hij op een klik reageren, stoppen met gras eten en zijn hoofd omhoog tillen. Hij zal leren gras te eten als jij hem hiertoe uitnodigt.

Geduld en volharding.

Wees voorbereid om langer vol te houden dan je paard. Als je gefaseerde fermheid en timing voor het aaien effectief is, is de verandering aanstaande en zal het de oude gewoontes om aan de teugels of het touw te trekken om gras te eten overschrijven.

Deze benadering is inclusief het begrijpen van het paard zijn behoeftes, helderheid in zijn verwachtingen en leren communiceren zonder straffen. Dat is erg effectief. Houdt vol, glimlach, fluit en heb plezier door samen te leren.

Als je kwaad en ongeduldig wordt, onthoudt dat het niets persoonlijks is. Hij eet al veel langer gras dan dat jij hem vraagt om te stoppen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.