Een paard vangen

Een paard vangen

De reden dat paarden miljoenen jaren hebben kunnen overleven in het wild is, omdat ze niet gemakkelijk te vangen zijn.

Paarden hebben de aangeboren capaciteit sneller te denken dan hun roofdieren. Een mens die een paard probeert te vangen lijkt voor een paard op een roofdier, dus maakt het paard gebruik van de beste uitwijkmanoeuvres die hij beheerst om niet gevangen te worden. Als je een paard probeert te vangen en het negeert jou, is dat niet omdat ze moeilijk willen doen, maar omdat ze gewoon proberen te overleven!

Wanneer een paard moeilijk te vangen is, hebben mensen de gewoonte om met meer personen het paard te omcirkelen….net als een groep wolven of andere roofdieren. Ze drijven een paard in een hoek en bespringen en grijpen hem. Hier is een paard doodsbang voor. Als reactie op elke agressieve daad, zullen paarden in totale paniek raken. In een poging om te overleven, vluchten ze, proberen ze over obstakels of muren te springen of blind tegen jou aan te rennen.

Deze gedragingen lijken extreem, maar om te begrijpen wat er in zijn paardenhoofd omgaat moet je weten dat dit voor hem een extreme situatie is. Je paard is niet bang om gevangen te worden, maar hij is bang gedood en opgegeten te worden.

Oplossing.

De natuurlijke benadering is, dat je in de plaats van strategieën om je paard te vangen moet denken aan een manier om aantrekkelijk te zijn voor je paard, dat wil zeggen ontwikkel een relatie met je paard die ervoor zorgt dat hij bij je wil zijn in plaats van weg wil rennen.

Het is geen echte training  die je nodig hebt als je paard moeilijk te vangen is; het is een relatietraining. Leer om echt goed te zijn in relaties en je paard zal naar je toe komen galopperen.

* In plaats van achter je paard aan te jagen, probeer het tegenovergestelde. Erachteraan lopen is als olie op het vuur. Achteruit lopen is een betere manier om te beginnen. Als je wegloopt, haal je de druk weg en beëindigt de jacht. Het voelt natuurlijk om achter je paard aan te rennen, maar dat verergert de roofdier/prooidier dynamiek. Als je je terugtrekt, zal hij zich juist meer tot je aangetrokken voelen.

* Elke keer als je met een halster en leid touw komt, weet je paard wat er gaat gebeuren omdat er altijd hetzelfde op volgt. Dus probeer eens iets anders. Loop met het halster naar je paard toe en geef hem iets lekkers. Probeer hem niet te vangen, maar ga bij hem op bezoek. Geef hem een lekkere krabbeurt met het halster (gebruik het als een borstel) en ga daarna weer weg.

Of loop naar hem toe met je equipment en laat hem met rust, probeer hem niet eens te benaderen. Zijn geconditioneerde reactie en associatie zal veranderen en zo ook zijn wegloop gedrag.

Dit zijn slechts enkele natuurlijke benaderingen om een paard te vangen. Maak er een notitie van, dat straffen of agressie juist de barrière tussen het roofdier (wij) en het prooidier (het paard) vergroot en deze barrière afrekent met de mens/paard interactie.

We willen juist het tegenovergestelde, want dat is het geheim van de partnerschap relatie. 

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.