Een schrikachtig paard in een winderige situatie

Een schrikachtig paard in een winderige situatie

Het is voor prooidieren heel natuurlijk om met winderig weer schrikachtiger te zijn. Al de bewegingen in de struiken maken het moeilijk voor hem om de aanwezigheid van een roofdier te detecteren, dus zijn ze hyper alert. Maar hier komt de sleutel: als je paard je volledig vertrouwt, zal hij zich niet langer onveilig voelen. Het heeft allemaal te maken met jullie relatie.

Veel mensen denken dat ze een geweldige relatie met hun paard hebben, maar laten we eens kijken wat de relatie tussen een mens en een paard nu werkelijk inhoudt. Ziet hij je als een vriendelijke betrouwbare en waardige leider ?

Denk hieraan en beantwoordt de onderstaande punten…..

Komt hij gelijk naar je toe als hij je ziet, of draait hij om en loopt hij weg?
Prefereert hij jouw gezelschap of dat van andere paarden?
Laat hij je hem overal aanraken, of zijn er plekken waar hij ongerust over is of zelfs verdedigend?
Doet hij gewillig wat je hem vraagt? Beargumenteert hij je of wordt hij schichtig en verzet hij zich?
Beweegt hij zelfbewust als je hem iets vraagt of reageert hij afwijzend of verlegen en probeert hij een ander kant op te gaan?
Ontspant hij in jouw nabijheid of raakt hij gespannen?
Is hij kalm als jij kalm bent, of doet hij alsof je er niet bent?
Als hij bang is, raak jij dan gespannen en houd je hem tegen of kun je kalm en gefocust blijven zonder dat hij zich slechter gaat voelen?

Dit is de soort relatie die we bedoelen. Als je vol zelfvertrouwen de bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden, dan weet je dat je de roofdier-prooidier relatie met continue onzekerheid hebt getransformeerd. “Voor jou en voor je paard”. Als deze relatie is omgevormd, zullen al je problemen verdwijnen….. niet alleen de schrikachtigheid als het winderig is.

Paarden reageren op liefde, taal en leiderschap in gelijke dosering. Sommige mensen zijn erg goed in liefde, anderen zijn goed in leiderschap en de meeste zijn niet goed in de taal met paarden. Dat komt omdat er meestal wordt geleerd om je paard te longeren in gedachteloze cirkels om stoom af te blazen, hem op te zadelen en op te stijgen, hem vooruit te schoppen en te stoppen en te sturen door aan de teugels te trekken. Er is veel meer om met je paard op een beschaafde manier te communiceren; een manier van communiceren die je paard kalm maakt, hem voorbereid, en hem zijn energie en lijf laat gebruiken door meer dan alleen je handen en benen. Om werkelijk het vertouwen als vriend en leider van je paard te krijgen, moet je goed zijn in liefde, taal en leiderschap

Liefde

Verschillende paarden ervaren “liefde” op een andere manier; dit gaat niet alleen over het aaien van je paard of hem iets lekkers geven. Als je paard oncomfortabel, nerveus of afwijzend is, moet je hem veel tijd geven waarin je niets van hem vraagt. Als je paard comfortabel, dominant, speels en snel verveeld is moet je iets interessants en speels met hem doen.

Hoe dan ook, je laat hem zien dat je voor zijn emotionele behoefte zorgt en elke benadering werkt niet voor de tegenovergesteld horsenality (Unieke persoonlijkheid)! Leer om je paard als een individu te benaderen en hij zal zijn mening over jou veranderen.

Taal

Paarden hebben onder elkaar een goed ontwikkelde taal, maar als het gaat om taal tussen mensen en paarden, kun je niet echt een taal noemen. Een serie schoppen, beenklemmen, teugel trekken kan je helpen het paard te stoppen, voorwaarts en opzij te laten gaan, maar dan heb je nog geen enkele manier om mentaal en emotioneel met je paard in contact te komen.

Hoe ga je hem vertellen dat alles OK is? Dat is niet door te zeggen “goed jongen,” maar als hij naar je kijkt alsof je zijn alfa bent, zal hij je de leiding geven. Als jij kalm bent, zal hij kalm worden.

Pat Parelli heeft een manier van communiceren met paarden samengesteld door gebruik te maken van je eigen lijf en een set manoeuvres die paarden onder elkaar ook gebruiken. Dit zijn manoeuvres die een merrie vanaf het begin bij haar veulen gebruikt.

Hij heeft deze manoeuvres de 7 games genoemd. Het maakt niet uit welke manoeuvre je je paard uit wilt laten voeren, of met welke situatie hij moet leren omgaan, één of meer van deze games liggen hieraan te grondslag.

De meest belangrijke game is de eerste, The Friendly game. Voordat je deze game hebt volbracht, kan een paard zich wantrouwend gedragen omdat hij een prooidier is, en dat alleen is al genoeg waardoor hij niet wil luisteren.

Leiderschap

Wat is in de ogen van een paard een leider? De leider is kalmer, slimmer, stoerder en atletischer! The 7 games helpen je hierop te lijken omdat dit de games zijn die paarden onder elkaar spelen om de dominantie en het leiderschap in de kudde te bevestigen.

Eenmaal in paardenland, moet je doen, voelen, denken en je gedragen als een paard en je positie als alfa verdienen, als leider niet als bezitter of ruiter.

Paarden zijn natuurlijke volgers die naar een natuurlijke leider op zoek zijn. In de ogen van een paard is een natuurlijke leider goed in communiceren, gevoelig en gefocust. Ze zijn mentaal, emotioneel en fysiek fit, en gebruiken nooit dwang, angst en intimidatie. Als je geen natuurlijke leider bent, moet je leren er een te worden. Je problemen hebben niet met de wind te maken.

Voorbereiding

Als de leider van je paard neem je hem mee in situaties waar hij geen genetische voorbereiding voor heeft, daarom is het jouw  taak om hem hierop voor te bereiden. Gebruik gesimuleerde situaties waar altijd iets gaande is en speel met je paard op de grond alsof er niets aan de hand is, alsof je tegen hem zegt,”focus daar niet op”, maar houd je aandacht bij het spel dat ik met je aan het spelen ben!

Je zou een vriend kunnen vragen op het hek te slaan, of ritmisch met een zijl of een stuk plastiek te wapperen, een paraplu open en dicht te doen, enz…… Je wilt niet dat ze dat te dichtbij doen; maar laat ze dit op een plaats en afstand doen waarop je paard wel afgeleid wordt, maar hij niet in paniek raakt en er vandoor wilt gaan.

Speel The 7 games met je paard alsof er niets aan de hand is. Elke dag iets dichter bij het obstakel (je vriend). Steeds iets dichterbij en als hij ongerust wordt neem je hem weg van het obstakel, en daarna benader je het obstakel weer. Blijf dit doen tot het je paard niet meer interesseert wat er aan de hand is. Je zult niet alleen zijn zelfvertrouwen hier mee helpen maar zeker ook zijn vertrouwen in jou als leider. Onthoudt, het gaat niet om de commotie; het gaat over jouw bekwaamheid om gefocust te blijven en je paard gefocust te krijgen ongeacht wat er aan de hand is.

Conclusie

Er is geen snelle oplossing voor een schrikachtig paard. Het heeft allemaal te maken met het bouwen van hun zelfvertrouwen, hun vertrouwen in jou als zijn leider, en dit vertrouwen behouden als je verder gaat in meer en meer uitdagende situaties. Als je relatie echt heel sterk wordt, zullen al deze problemen verdwijnen; de wind op zichzelf is niet het probleem.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.