Een schrikachtig paard

Een schrikachtig paard

Mensen zien schrikachtige paarden als een probleem en zien schrikachtig gedrag als een ondeugd. Moeder natuur heeft het schrikachtig gedrag als een verdedigingsmechanisme ingebouwd en dat zou gerespecteerd moeten worden. In de kudde, is het meest dominante paard (de alfa) de leider. Al de andere paarden kijken naar zijn aanwijzingen; ze voelen zich veilig en vertrouwen zijn beslissingen. Ze voelen niet de behoefte om alert of reactief te blijven voor gevaar. Volg het alfa paard en je wereld is kalm en prettig. Een belangrijke sleutel voor het oplossen van schrikachtig gedrag bij een paard is dat hij jou als leider (alfa) gaat zien. Vergelijk het met een jong kind dat met zijn vader in een donkere straat loopt. Is hij kalm en zeker, dan ben je dat als kind ook. Als hij van elke beweging of geluid schrikt, word jij daar ook behoorlijk schrikachtig van. Bij een paard is dat niet anders. Als hun leider relaxed, kalm en gebalanceerd is, zijn zij dat ook.

De Natuurlijke benadering van een schrikachtig paard

De meest voorkomende fouten die mensen met een schrikachtig paard maken is dat ze hun paard bestraffen als ze schrikken en zelf hun focus kwijtraken. Bestraffen werkt niet voor een prooidier omdat ze dat niet begrijpen. De oplossing ligt in, je kennis van paarden, je voorbereidingen en je focus.

Kennis van paarden betekent dat je moet denken als een paard, in plaats van te denken als een mens. Verwacht van paarden niet dat ze dapper zijn, want dat zijn prooidieren niet. “Dat is jouw taak”.

Als je paard plotseling schrikt en jij daar overdreven op reageert, verbindt hij dat met elkaar en wordt zijn schrikachtige gedrag erger. De leider (alfa) van je paard worden, betekent dat hij je zal volgen zonder vragen te stellen. Als jij kalm bent, kan hij ook kalm zijn. Als jij bang bent, zal hij zich voorbereiden om te vluchten. Jouw stabiele emotionele toestand is belangrijk voor het vertrouwen van je paard.

Voorbereiding. Om je paard voor te bereiden om mentaal, emotioneel en fysiek gereden te worden en jou als zijn alfa te accepteren, werk je eerst met hem op de grond (on line). Begin met het spelen van de 7 games om meer respect en vertrouwen van je paard te krijgen. Door hem uit te dagen door/langs objecten als sprongen, boomstammen, zeil, bomen, een trailer, plastic zakken e.d. te sturen (niet te leiden), kan je zijn respect verdienen.  Daarna kan je het vertrouwen van leider en volger verplaatsen naar het rijden.

Focus is het meest krachtige wapen dat je hebt als je rijdt. Jouw schrikachtige paard schrikt omdat hij zich kwetsbaar voelt zonder zijn alfa paard. Probeer je bewust te worden van de dingen waar je paard van schrikt en focus ver voorbij dat punt (misschien wel 100 meter). Dit geeft het paard het gevoel dat jij, zijn nieuwe alfa, je geen zorgen maakt. Dus waarom zou hij zich dan zorgen maken? Onthoudt het voorbeeld van de vader met het kind. Een veel gemaakte fout die ruiters met een schrikachtig paard maken is dat ze focussen op het probleem, of naar het angst makende object toe rijden om hun paard te laten zien dat het niet bijt. Dit is een menselijke beredenering en niet de redenering van een prooidier! Soms verrast het de ruiter als hun paard schrikt en instinctief klemmen we dan onze handen en benen aan. Beide handelingen zorgen ervoor dat het paard denkt dat zijn alfa bezorgd is, en dus zouden zij ook bezorgd moeten zijn.

We willen allemaal dat onze paarden kalmer, slimmer en trotser zijn, maar dat kunnen zij pas als wij dat ook zijn! Dat is de reden dat natuurlijke training geloofd dat het zo belangrijk is om aan jezelf te werken en met je schrikachtige paard te spelen tot zijn vertrouwen in jou groeit.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.