Een weigerend paard

Een weigerend paard

Wat doe je als je paard weigert om voorwaarts te gaan – of welke richting dan ook? Mensen denken dat als een paard weigert te gaan, dat het paard afgestompt, lui of eigenwijs is, maar dat is niet het geval. De natuurlijke omgang met paarden vraagt ons verder te kijken, uit te zoeken waarom en te begrijpen wat er echt aan de hand is.

Paarden hebben drie systemen die in een specifieke volgorde werken: het RESPECT systeem, het IMPULS systeem en het BUIGING systeem.

Een automotor heeft drie systemen – lucht, brandstof, vuur – en als één systeem niet werkt, zal de hele motor niet werken. Met paarden is dat ook zo.

Corrigeren van weigerend gedrag bij paarden.

Als de IMPULS niet goed werkt, check het vorige systeem – RESPECT. Als je een paard hebt dat weigert te gaan, heb je meer respect van je paard nodig. Het eerste niveau (level 1) van de Parelli training gaat over het ontwikkelen van respect en het elimineren van de tegenovergestelde reflex. Door gebruik te maken van de Seven games met je paard op de grond en freestyle vaardigheden te ontwikkelen, zal zijn attitude verbeteren door het nieuwe niveau van communicatie, vertrouwen en respect. Het weigeren van je paard verandert pas echt in niveau 2 (level 2), welke gaat over positieve reflexen en vele strategieën om de impuls te verbeteren.

Krijg het “voorwaarts” gedeelte in orde.

De meeste mensen is geleerd om hun paard te schoppen om hem voorwaarts te krijgen, wat belachelijk is als je het vanuit de ogen van een paard bekijkt. Stel je voor dat jij een schop in je ribben krijgt op weg naar de dansvloer….. hoe zal jouw attitude in de richting van je danspartner dan zijn? Zou je zelfs nog wel willen gaan? Door gebruik te maken van vier verschillende beleefde en assertieve fasen met je paard, kan hij snel een bereidwillige partner worden, en jou leiden willen volgen in plaats van zich te verzetten bij elke bocht.

Fase 1 – Lach met alle vier je wangen! Focus vooruit, breng je handen iets voorwaarts  en knijp je billen samen. Als je paard niet op deze suggestie reageert, continueer dan om door de fasen heen te gaan en laat alles los als hij je een voorwaarts aanbied.

Fase 2 –  Druk je benen aan, startend van de top, en dan helemaal naar beneden tot je hielen (draai je tenen naar buiten om een egaal contact te maken). Dit is geen sterk knijpen. Als je je overbelast of kramp krijgt, is het te sterk! Onthoudt dat een paard kan voelen dat een vlieg op hem landt.

Fase 3 – Klik terwijl je je billen en benen samengeknepen houdt.

Fase 4 – Slaan. Sla eerst jezelf lichtjes en ritmisch op je schouders met het eind van je touw van de ene schouder naar de andere schouder. Laat het touw langzaam steeds langer worden totdat het touw je paard ritmisch op zijn achterhand raakt en dan eventueel steeds sterker als hij niet reageert.

Op het moment dat hij reageert, ontspan je je benen, stop met slaan en ga mee voorwaarts. Als hij stopt of vertraagt, herhaal je de fases. Begin elke keer met fase 1, en wees bereid naar een fase 4 te gaan. Als laatste, zorg ervoor dat er genoeg leven in jouw lijf aanwezig is als je rijdt. Denk eraan hoe snel je wilt dat je paard gaat, en breng genoeg energie in jouw lijf om dat te stimuleren…. En laat dan het drijven, klikken en slaan het ondersteunen.

Je paard zal vrij snel leren met jou in tune te komen.

Algemene fouten als je met een weigerend paard werkt.

  • Probeer je schopgedrag af te leren, of je zult snel het respect verliezen dat je net hebt gewonnen. Kijk hier echt goed voor uit.
  • Blijf niet drijven met je benen of slaan als je paard een inspanning verricht om voorwaarts te gaan. Dit voelt oneerlijk en verward het paard omdat hij dan niet weet wat het goede gedrag is.
  • Zorg dat je teugels losjes hangen. Het is een algemene gewoonte om contact op de teugels te nemen als je paard voorwaarts gaat, maar dit verward het arme paard dat probeert het juiste voor je te doen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.