Hengsten gedrag

Hengsten gedrag

Hengsten eisen kennis.

Als je vragen hebt over het gedrag van hengsten, willen we met alle plezier onze kennis en ervaringen met je delen vanuit een natuurlijk perspectief. Omdat veiligheid bij Parelli bovenaan staat, raden we onze studenten aan het werken met hengsten achterwege te laten tot ze hun kennis op peil hebben. Dat wil zeggen, niet voordat ze hun level 4 hebben gehaald. Hengsten zij magnifieke, inspirerende wezens, maar ze eisen de hoogst mogelijke kennis van paarden….. of kijk goed uit. Hengsten eigenaren denken, “dat zal mij toch niet overkomen,” maar de meeste mensen waarbij het fout ging, hebben het niet aan zien komen…. En voor dat ze het echt door hadden, zaten ze tussen zijn kaken.

Gevaarlijk hengsten gedrag

In de buurt van hengsten is veiligheid één van Pat Parelli’s zorgen, en met een goede reden. Hij heeft in het verleden een vrouw gedood zien worden door toedoen van een hengst. Het paard beet in haar strot en rukte de slokdarm eruit. Hij heeft ook gezien hoe iemand twee vingers kwijt raakte, hoe iemand van een onderarm de pezen scheurden en hij heeft verschillende mensen van de grond getild zien worden door de tanden van een hengst. Pat zelf is opgetild en meegesleurd door een hengst. Een van de beste volbloed hengsten in de wereld was zo gemeen, dat slechts één persoon met hem om kon gaan, een hooivork was nodig om hem te benaderen. Op topstallen over de hele wereld zijn er fokkerijen die er uitzien als martelkamers uitgerust met kettingen, zwepen, hobbels, helmen en kogelvrije vesten. En toch raken er elk jaar gedurende het fokseizoen mensen gewond, verminkt of worden  gedood door hengsten. Wat vertelt je dit over de mogelijke gevaren bij het bezitten van een hengst? In gevecht is zelfs een grizzly beer geen partij voor een hengst.

Met een hengst kan alles goed zijn, totdat:

Hij een merrie ziet.

Jij in zijn weg staat.

Jij zijn dominantie ter discussie stelt, ook al is het slechts met het spelen van de games. Zelfs als je hengst vriendelijk schijnt, laat je alstublieft niet voor de gek houden. In een gewone situatie kan hengsten gedrag in een fractie van tijd veranderen in een killer. Het was een “zachtaardige” hengst die de vrouw in haar strot beet en de slokdarm eruit trok.

Begrijp hengsten gedrag.

De Parelli paarden training methode begint altijd met het begrijpen van je paard, dus moet je begrijpen dat het de taak van een hengst is, om zich voort te planten en te vechten voor dominantie. Als het libido van een hengst is gewekt, dan wordt hij een superpaard. Zijn hormonen gemixt met testosteron en adrenaline is net “raket brandstof”, dit zal zijn vastberadenheid en kracht vertienvoudigen. Niks staat hem in de weg om een gevecht op leven en dood aan te gaan “als een vuurspugende draak”.

Opvoeding is ook van invloed op het hengstengedrag. Gewoonlijk, hoe onnatuurlijker het milieu, hoe perverser het hengstengedrag. Veel hengsten worden geïsoleerd gehouden van andere paarden. Hengsten hunkeren naar contact met andere paarden, dus isolatie maakt zijn gedrag alleen maar erger. Niet in staat om hun werk te doen, worden gescheiden hengsten extreem opgefokt. En dan, als ze blootgesteld worden aan andere paarden, vertonen ze extreem agressief gedrag en worden ze zeer moeilijk om mee om te gaan.  Aan de ander kant, als hengsten opgroeien met andere paarden, leren ze beleefd te zijn. Als ze onbeleefd zijn, komen er een paar tanden of hoeven zijn kant op.

Vaak worden hengsten geaaid en behandeld door mensen die niet het belang van een respectvolle relatie inzien. Of, de hengst wordt agressief behandeld, gestraft voor prikkelbaar gedrag, tegen gehouden met kettingen over zijn neus, in zijn mond en aan korte tegels gehouden. Als iemand in de gevangenis zit, zal zijn gedrag uiterst zelden verbeteren, in plaats daarvan zal het gedrag meestal ernstiger worden.

Slechts enkele hengsten hebben een uitstekende fok kwaliteit. Veel te veel mensen houden hun hengst een hengst omdat ze het hart niet hebben om hem te ruinen, hoewel de hengst een leven leeft vol frustraties. In plaats van enkele keren per dag gedurende het paringsseizoen te paren, mag hij als hij geluk heeft een of twee keer per jaar paren. Terwijl al zijn hormonen en instinctieve drijfveer nog steeds aanwezig zijn. Zonder een goede uitlaat voor zijn libido, heb je een zeer gefrustreerde of depressieve hengst in je handen, met potentiële serieuze consequenties.

Bekijk het door de ogen van je hengst. Je wordt gehouden in eenzame opsluiting zonder sociaal contact, niet genoeg beweging en bij lange na niet genoeg mentale en emotionele stimulaties. Naakte meiden worden elke dag langs je stal geleid. Je raakt gefrustreerd en verveelt. Dan word je naar de fokstal gebracht, hoe denk jij dat je je zult gedragen? Je weet precies waar je heen gaat en wat er gaat gebeuren, dus raak je opgewonden en begin je te steigeren. De merrie is met de voorbenen bij elkaar gebonden en alles wat je doet is met een flinke sprong op haar rug springen. Geen introductie, geen vriendelijk praatje, geen eerlijk spel, geen mogelijkheid voor de merrie om de hengst af te poeieren voor ruig en onbeschoft gedrag. Hengsten die zo behandeld worden, leren om verkrachters te zijn. Het druist tegen alles in dat natuurlijk is. Een vriendelijkere benadering is om je hengst te ruinen. Pat Parelli raadt ruinen van hengsten aan binnen de eerste twee weken na de geboorte. Sommige mensen zijn bezorgd dat te vroeg ruinen effect zal hebben op zijn groei en zijn prestaties, maar dat is niet zo. Pat’s ruinen (gecastreerd met tien dagen) zijn  uitgegroeid tot degelijk en mooie paarden. Pat’s advies, “laat je veulen geen hengst. Er zijn duizenden hengsten over de gehele wereld die geruind zouden moeten worden vanwege een slecht exterieur, bloedlijn of persoonlijkheid. Zij verzwakken de genen en zijn lopende verantwoordelijkheden voor hun eigenaren. Als je paard een hengst is kan je nooit ontspannen.”

Je moet je hengst zijn psyche en kuddegedrag begrijpen. Je moet weten hoe je zijn respect verdient zonder geweld te gebruiken. Je moet de situatie snel kunnen lezen en de gehele tijd één stap voor blijven in wat hij denkt. Dat is de reden dat een hengst een level 5 studie is. Je moet op z’n minst je level 4 volbracht hebben.

Let erop dat de klemtoon op volbracht ligt. Dit is wat mensen waarschijnlijk het meest onderschatten. Een hengst bezitten is niet alleen het omgaan met zijn gedrag; het is ook het in acht nemen van zijn leefstijl en behoeftes. Uiteindelijk, bekijken alle natuurlijke paardenmensen de dingen eerst door de ogen van het paard.

Hengsten en de 7 games

Knabbelen is een disrespectvol gedrag. Een knabbelende hengst speelt een spel en hij wint meestal. Als hij dichterbij sluipt, een knabbel geeft en dan snel wegduikt, is dat een feestje voor hem. Kijk maar eens naar jonge paarden die met elkaar spelen. Je ziet dan exact hetzelfde, namelijk het knabbelen, terugtrekken en wegduiken patroon. Het feest is echt helemaal compleet voor hem als hij jou kwaad kan krijgen, dan scoort hij pas echt punten!

Het antwoord voor deze paarden is daarom niet bestraffing. Het is hetzelfde als alle andere paarden gedrag. Dat is waarom je genoeg kennis en ervaring moet hebben met de 7 games, vooral de Porcupine game (dat is namelijk het spel dat hij speelt als hij aan je knabbelt). En je moet het spel winnen zonder dat je hengst zich een loser vindt. Als je het respect van je hengst hebt verdiend, zal hij deze spelletjes niet met jou spelen. Je kunt geen respect verdienen door bestraffingen. Niet alleen verhelpt het je probleem niet, maar het kan je op een slechte dag ook achtervolgen, en op een slechte dag kan een hengst je ergste nachtmerrie zijn.

Het geheim om met hengsten te werken en hengstenproblemen in kaart te brengen is door de hengst compleet te begrijpen en genoeg verstand en inzicht te hebben zodat je altijd weet wat je moet doen en op welke tijdstip je dat moet doen.

De Parelli hulpmiddelen voor dit level van paarden inzicht/verstand/vaardigheden zijn:

·        Bevestiging van de juiste relatie door de 7 games

Lessen nemen om je kennis en vaardigheden op een hengstenwaardig niveau te krijgen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.