Het zicht van paarden

Het zicht van paarden

Omdat paarden prooidieren zijn, hebben ze een tweezijdig zicht, dat helpt om zich tegen roofdieren te beschermen. Dit is anders dan bij mensen, wier ogen samen werken. Het zicht van paarden is ontworpen om dingen in beide ogen apart te zien en het paard onderscheidt wat hij in elk oog ziet. Bedenk maar eens hoe een paard in het wild functioneert, dan zul je ontdekken dat dat precies is wat ze nodig hebben om in het wild te overleven….. hij moet in staat zijn om naderend gevaar van beide zijden te kunnen detecteren op het zelfde moment.

Mensen zijn wezens met gewoontes en rituelen, één van de rituelen die er in de omgang met paarden is ingeslopen, is dat we alles aan de linker kant van het paard doen. Mensen benaderen een paard meestal van de linker kant, doen het halster om van links, leiden hem van links, zadelen hem op aan de linker kant, doen het hoofdstel om aan de linker kant, stijgen links op, stijgen links af en nemen het zadel en hoofdstel er van de linkerkant af. Zonder het te weten veroorzaakt dit dat je paard eenzijdig wordt.

In de Parelli methode van natuurlijk omgaan met paarden, gebruiken we de signalen van paarden gedrag in zijn natuurlijke wereld. Als we met jonge paarden beginnen te trainen, beginnen we in de Parelli methode om alles wat we met hem doen, van twee kanten te doen zodat hij niet eenzijdig wordt. Bij volwassen paarden die al eenzijdig zijn geworden, doen we meer aan de andere kant tot zijn visie in balans in gekomen.

Tweezijdig zicht is de sleutel tot overleving. Paarden kunnen zich erg ongemakkelijk en nerveus voelen of overdreven reageren als je hier geen rekening mee houdt. Vaak raakt een paard gewend dat dingen altijd naar hem toekomen van één zijde. Het kan heel verontrustend zijn voor je paard als je ineens wisselt van kant als hij dat niet gewend is.

Natuurlijke paarden training houdt altijd rekening met het paarden gedrag in de mens/paard relatie en in het oplossen van alle paard problemen. Hoe beter je leert denken als een paard, hoe beter je zult begrijpen wat zijn behoeften is en hoe je hem mentaal, emotioneel en fysiek, natuurlijk in balans kunt brengen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.