Hoe stijg je op paard.

Hoe stijg je op paard.

Als je paard niet stil staat om je op te laten stijgen, wees dan op je hoede. Als je toch op hem klimt, is dat zoals een pier over rennen om op een zinkend schip te springen. Problemen liggen waarschijnlijk in het verschiet.

Er zijn enkele redenen dat een paard je waarschijnlijk niet op zijn rug wil hebben. Het paard is misschien bang om bereden te worden of misschien houdt hij er niet van om bereden te worden.

Om erachter te komen hoe je een paard moet bestijgen zonder problemen of gevaar, moet je in staat zijn om te bepalen of het paard reageert uit angst, nervositeit of dat hij gewoon een negatieve mening over het proces heeft.

Volgens de natuurlijke trainingsmethode van het begrijpen van de horsenalities (persoonlijkheden) van het paard, kan het een right-brain reactie zijn gebaseerd op het instinct van een prooidier, of een left-brain reactie waar angst geen deel van de reactie uitmaakt.

In het kort:

Een angstig paard moet leren je te vertrouwen, dus jouw strategieën moeten erop gericht zijn hem geen redenen te geven om bang voor je te zijn. Dit kan enige tijd in beslag nemen, maar de natuurlijke benadering betekent dat je de tijd moet nemen die je nodig hebt om een goede relatie tussen jou en je paard te ontwikkelen.

Heb geen haast met het berijden van je paard, wacht tot hij je een groen licht geeft. Hoe ziet een groen licht eruit als je probeert uit te vinden hoe je op een paard opstijgt? Hier is je “ga door” signaal: Wacht tot hij stil staat zodat je op kunt stijgen. Het belangrijkste dat je moet weten van angstige “right-brain” paarden, wordt uitgelegd op de horsenality pagina.

Als het op tips aan komt over het opstijgen van een paard dat gewoonweg niet bereden wil worden, dan kan dit vaak teruggebracht worden tot “hoe jij rijdt”. Parelli Natural Horsemanship is een voorstander van een natuurlijke benadering hoe je op een paard stijgt en het berijdt op basis van meer harmonie met je paard. Natuurlijk kun je proberen je onwillig paard te disciplineren, maar dat zal het niet beter maken. Hij wil al niet bereden worden; dus het laatste wat je wilt is, dat hij je nog onaardiger gaat vinden!

We zouden graag willen dat we je één simpel antwoord konden geven over hoe je je paard stil kan laten staan, om je op te laten stijgen. Helaas werkt niet voor alle paarden dezelfde techniek. Je moet je paard als een individu leren begrijpen en strategieën ontwikkelen die speciaal voor zijn persoonlijkheid werken.

Dat is de natuurlijke manier.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.