Hoofd opgooiend paard

Hoofd opgooiend paard

De meeste paarden gooien hun hoofd op als een reactie op te strakke teugels of een pijnlijk of ongemakkelijk bit.

Paarden zijn van nature claustrofobische dieren, dus hebben ze veel problemen met opsluiting…. En strakke teugels zijn niets anders dan opsluiting.

Het type paard dat het meest het hoofd opgooit, is meestal het paard met een hoge energie en/of een zeer voorwaarts paard. Mensen merken vaak dat ze in de teugels gaan hangen om het paard onder controle te krijgen, maar hoe meer ze de teugels aanhalen, hoe erger het hoofd opgooien wordt. Dit kan zelfs leiden tot steigeren of vallen als het paard verwoed probeert zichzelf te bevrijden van deze angstaanjagende restrictie.

De Parelli benadering biedt enkele zeer hulpvolle trainingstechnieken voor je paard om hem te helpen zijn angst en impulsiviteit onder controle te krijgen.

Twee teugels voor communicatie, één teugel voor controle.

“Twee teugels voor communicatie, één teugel voor controle”, is één van de favoriete uitspraken van de Parelli natuurlijk paarden trainingsmethode. Helaas, aan twee teugels trekken is iets dat mensen instinctief doen als ze merken dat ze de controle over hun paard aan het verliezen zijn. Hoe dan ook, het maakt de situatie en het opgooien van het hoofd juist erger i.p.v. dat het afneemt.

Vraag met één teugel de achterhand om en ontspan je paard. Het is een geweldige gewoonte om dit te adopteren, en vooral belangrijk voor ruiters die ervaren dat hun paard zijn hoofd veel opgooid als gevolg van te strakke teugels.

Het basis principe van natuurlijk met paarden omgaan, houdt in dat je ervan uitgaat dat het gedrag van een paard altijd iets wil zeggen. Het is onze taak om uit te zoeken wat hij ons probeert te vertellen. Hoe beter je hem leert lezen en op de juiste manier reageert, hoe meer succes en hoe minder frustratie je zult hebben.

Als een paard iets doet dat wij als mensen als “negatief gedrag” ervaren, gebeurt dat meestal uit angst of dominantie. Als we reageren op een manier die hem angstiger maakt of hem het gevoel geven dat we hem willen domineren (zoals het gebruik van te strakke teugels), doen we exact het tegenovergestelde van wat hem rustig maakt en ons het resultaat geeft dat we willen. Dus in plaats daarvan probeer de Parelli methode!

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.