Hoofd schuddend paard

Hoofd schuddend paard

Paarden die met hun hoofd schudden is een veel voorkomend probleem. Mensen zoeken vaak de oplossing in de vorm van een techniek of een instrument om het hoofd schudden te voorkomen. Maar de natuurlijke manier kiest voor een andere benadering. We vragen ons af  “wat is de reden dat het paard met het hoofd schudt en hoe kun je hem beter voorbereiden zodat hij niet meer met zijn hoofd hoeft te schudden?”

Een paard is een eerlijk en waarheidsgetrouw dier. Met zijn lichaamstaal vertelt hij je wat hij denkt en voelt. Een paard dat met zijn hoofd schudt, vertoont plaatsvervangend gedrag. Als voorbeeld, een paard dat met zijn hoofd schudt, kan proberen je te vertellen dat hij sneller wil gaan dan je hem toestaat. Er is een breuk tussen de mentale en fysieke staat van je paard. Het kan ook een indicatie zijn dat er geen eenheid/communicatie is met de ruiter. Het doel van Parelli is om een relatie/communicatie tussen paard en ruiter te ontwikkelen zodat we meer kennis en inzicht krijgen over wat het paard probeert te vertellen.

Hier zijn enkele Parelli benaderingen om het hoofd schudt probleem bij paarden op te lossen:

* We leren en moedigen mensen aan meer een partnerschap met hun paard te ontwikkelen. Een vande sleutels om dit te leren is door met je paard op de grond te spelen. Observeer hoe paarden met elkaar spelen en communicatie, leiderschap en respect bevestigen. Pat Parelli ontwikkelde de Seven games. Wat hebben “games” en “een relatie” te maken met het stoppen met hoofd schudden van je paard? Deze benadering van paarden trainen werkt in op de attitude van je paard en leert de mens om een leider en partner te worden die het paard begrijpt, respecteert en volgt.

* Als je op de grond eenmaal met succes een partnerschap met je paard bent aangegaan, is het volgende om aandacht te besteden aan een juist gebruik van de teugels. Parelli predikt twee teugels voor communicatie en één teugel voor controle. Het tegenhouden van je paard met twee teugels, garandeert dat hij met zijn hoofd zal gaan schudden of in het bit zal gaan hangen. Het maakt hem claustrofobisch en het engageert zijn achterhand.

* Word je meer bewust van je stijl van rijden. Is het een losse teugel of een teugel met contact?  90 % van wat je met je paard doet zou je met een lange losse teugel moeten doen. Je neemt je danspartner ook niet in de houdgreep, het gaat erom dat je samen in harmonie kunt bewegen. Een strakke hand/teugel draagt daar niet toe bij.

Wees gevoelig over wat je je paard vraagt en gebruik de principes van “toenadering en verwijdering” om je paard te verlossen van druk. Als je met een losse teugel rijdt en je paard schudt toch nog met zijn hoofd, kan het een negatief geconditioneerde reactie zijn. Als je de psychologie hiervan begrijpt en weet dat het een mentale storing is, zal dat jou helpen je paard ermee te helpen.

* Kijk ook naar wat je in zijn mond stopt. Een normaal trens is het beste en is ontwikkeld om je paard te leren lateraal te buigen. Als je merkt dat je naar een stang trens overstapt om meer controle te krijgen, dan ben je de verkeerde weg in geslagen. Je hebt eerst meer laterale buiging en respect nodig, dus check waar je bent met behulp van de Seven games. Stang trenzen moeten gebruikt worden voor een betere verfijning, NIET voor controle! Ze zijn ontwikkeld om verticale buiging te verbeteren en engagement van de achterhand, dat kan je verwachten van een partner die al heeft geleerd zijn kracht te gebruiken op een positieve manier. Slofteugel en martingaal zijn kunstmatige oplossingen in plaats van een natuurlijke.

Parelli zegt dat je “beter je kennis kan vergroten dan een groter bit te nemen”.

Het doel is om mensen beter geïnformeerd te laten zijn rond paarden zodat ze niet hun toevlucht zullen nemen tot mechanische hulpmiddelen om problemen als hoofd schudden op te lossen. In plaats daarvan, kunnen ze leren harmonie en eenheid te ontwikkelen door begrip, communicatie en psychologie.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.