Is het paard eigenwijs of angstig?

Is het paard eigenwijs of angstig?

Is het angst, eigenwijsheid of gebrek aan zelfvertrouwen?

Hoe weet je het verschil tussen een angstig paard en een paard dat eigenwijs is?

Wat wij vaak als angstig of eigenwijs zien, is eigenlijk gebrek aan zelfvertrouwen.

Ik denk dat veel mensen de duidelijke factoren wel zien die duiden op angst, zoals het wit in de ogen van een paard. Als paarden echt angstig zijn, bewegen ze hun voeten in een nerveuze oncomfortabele manier en hebben soms schuimend zweet op hun lijf.

Maar andere paarden, die misschien niet zo veel vuur in hun voeten hebben, laten hun angst of verlies van vertrouwen misschien niet op deze manier zien. Deze paarden zijn vaak juist niet erg voorwaarts en ze verzetten geen stap. In het beoordelen van een angstig of een eigenwijs paard, probeer ik uit te zoeken hoe het gebrek aan zelfvertrouwen zichzelf zichtbaar zou maken – Vluchten van angst of passief verzet?

Zowel angstige als eigenwijze paarden zoeken naar leiderschap. Ik heb ontdekt dat als een paard vertrouwen heeft in iemands leiderschapskwaliteiten, het paard van naturen zal volgen.

We moeten het vertrouwen van een paard beetje bij beetje opbouwen – of het nu gaat over vertrouwd voorwaarts gaan, verder van de stal af gaan, of ergens doorheen gaan waar hij uit zichzelf niet doorheen zou gaan. Meestal zijn deze paarden niet vertrouwd met het leiderschap van hun mensen. Ze hebben geleerd om tegenwerkend te reageren door dingen te doen zoals : stoppen, niet voorwaarts gaan, zijwaarts gaan, steigeren etc. Om van de tegenwerkende reactie van je paard te leren, moet je hem kritisch lezen en  begrijpen waarom hij zo reageert. Het kan te maken hebben met gebrek aan respect, maar dit kan komen door een gebrek aan vertrouwen in de mens als zijn leider.Vaak als we ons paard vertrouwd kunnen krijgen met zichzelf, zijn omgeving en met ons als leider, zullen deze angstige en eigenwijze gedragingen verdwijnen.

Jouw rol

Jouw attitude is bepalend voor je relatie met je paard. Als jij  er vertrouwen in hebt, zal je paard er ook vertrouwen in krijgen. Als jij nerveus bent, zal je paard zich onveilig voelen en zal hij het vertrouwen in jou als leider verliezen. Als jij agressief of onattent bent, kan je paard angstig worden (of terug gaan vechten).

In zo veel opzichten is je paard je spiegel. Veel mensen verwijten hun paard zijn attitude en realiseren zich niet welk aandeel hun attitude in deze (tweerichting)  relatie heeft. Jouw attitude/gedrag bepaald de hoeveelheid respect die je van je paard krijgt. Je zult verbaast zijn over wat je paard allemaal voor je zal doen als hij je eenmaal als een leider vertrouwt.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.