Is mijn paard verwend?

Is mijn paard verwend?

We kennen ze allemaal…. de familie waar je aan twijfelt om ze uit te nodigen omdat ze hun kinderen niet onder controle hebben en ze daardoor kleine monsters lijken. Inconsequent zijn, geen respect bijbrengen en geen verantwoordelijkheid vragen creëert inderdaad een “verwend nest”.

Het is een beetje hetzelfde als met paarden.

Een verwend paard refereert meestal aan een paard dat veel liefde en toestemming heeft gehad, maar niet genoeg respect en verantwoordelijkheid kent om het te balanceren. Je wilt geen slaaf creëren en eisen dat je paard gehoorzaamt zonder beloning. Op hetzelfde moment wil je je paard niet smoren door liefde en beloningen, terwijl je in ruil slechte manieren tolereert.

Pat zegt, “er is een groot “middle of the road” te vinden in liefde en gehoorzaamheid, of zoals wij pleiten: liefde, taal, en leiderschap in gelijke dosering”.

Een van de definities van het woord “verwend” is “het bederven van plezier, kwaliteit of functioneren”. Deze definitie somt op wat er met de mens-paard relatie gebeurt als de balans zoek is. Je paard verwennen kan serieuze schade aan jullie relatie toebrengen. Het kan ook leiden tot meer problemen in de toekomst, simpelweg door het formaat en de kracht van het paard.
Als je je paard verwend, is de relatie het meest in gevaar. Je hebt niet alleen een liefdevolle en vertrouwenswaardige relatie nodig, je hebt er een nodig die gebaseerd is op jou als leider. Als je alleen maar liefde, liefde en liefde, of leiderschap, leiderschap, leiderschap hebt…… is je relatie uit balans. Dit kun je niet doen door alleen technieken te beheersen. Je hebt veel kennis nodig om een sterke relatie op te bouwen.

Manieren om te verwennen.

Er zijn tal van manieren waarop mensen onbedoeld hun paarden verwennen. Een veel voorkomende manier is het voeden van traktaties zonder bewuste reden. Het paard toestaan zijn oren in zijn nek te leggen en agressief te worden als hij gevoerd wordt komt frequent voor, vooral omdat mensen niet weten wat dat gedrag betekend of wat je eraan kunt doen.

Een andere tendens die veel paardeneigenaren hebben is dat ze hun paard als een grote hond zien, dat is niet slim omdat paarden totaal anders in elkaar zitten dan honden. Als prooidieren, is het voor paarden normaal om uit angst op de vlucht te slaan en hun motivatie is veiligheid, comfort, spel en voer….. meestal in deze volgorde, alhoewel sommige horsenalities dat weerleggen. Honden zijn als mensen. Zij zijn roofdieren en hun motivatie ligt in de goedkeuring, erkenning en materiële dingen. Zij houden ervan om geknuffeld en gestreeld te worden, hun naam te horen en willen bijna alles doen voor een traktatie.

Als mensen hun paarden behandelen als een grote hond, gebruiken ze veel liefde en vriendschap technieken, maar als hun paarden hierop reageren en in hun ruimte komen, weten ze niet wat ze moeten doen.

Tegen een hond kun je nee zeggen, maar dat kun je tegen een paard niet zeggen. De dingen raken uit balans als je geen kudde psychologie gebruikt en ervoor zorgt dat de paarden hun grenzen kennen.

Je moet de leider zijn en zijn plaats is op de tweede trede. Wij denken aan een verdeling van 51:49 en de leider heeft dus 51%. Is het andersom, dan kan het gevaarlijk worden; je wilt je paard niet de leiding laten nemen. Hij zal als hij niet langer bang is, er geen problemen mee hebben om de persoon te pushen.

Een paard zonder betrouwbaar leider kan een verwend paard worden. Parelli Natural Horsemanship leert paardeneigenaren hun paarden te behandelen zoals de merrie of het dominante paard in de kudde hen zou behandelen. Als het op leiderschap aankomt, moet iemand de alfa positie aannemen… en het moet niet het paard zijn. De mens moet leren de positie van een welwillende leider in te nemen, een die luistert naar de wensen van zijn volger en zijn gedrag aanpast om het beste in het paard naar boven te halen als volger en partner.

Veel zogenoemde verwende paarden zijn gewoon paarden die niet onder de indruk van mensen zijn en zij wedijveren om dominantie.

Leiders en grenzen.
Misschien denk je “maar ik houd van mijn paard, en ik wil dat hij dat weet.”

Ironisch genoeg tonen veel paardeneigenaren hun liefde op een manier die voor hen erg de moeite waard is, maar niet voor het paard. Een goede krabbeurt of een aai is voor een paard meer de moeite waard dan knuffels en kussen en speciaal kusjes op de neus!

Je paard bedelven onder traktaties is ook niet het antwoord.

Voor bepaalde horsenalities gebruiken we traktaties, de paarden die “confident en voer gemotiveerd zijn”. Gewoonlijk is dat de Left-Brain Introvert, maar het kan soms de Left-Brain extrovert zijn die geen zin meer heeft en geen reden om te blijven presteren. Wij gebruiken de traktaties niet om hen om te kopen; het paard moet er eerst iets voor doen. We gebruiken geen traktaties om ze te kalmeren of ze ergens “zoals een trailer” tegen hun wil in te lokken.

Gebruik traktaties strategisch om je paard te belonen en niet louter om hem te voeren zodat hij je aardig gaat vinden. Denk na over wat voor gedrag je van hem wilt en beloon hem daarvoor. Dan vervang je de traktatie voor een krabbeurt of een aai zodat je de traktaties in plaats van continue, zo nu en dan geeft.

Als je je paard vertroetelt zonder grenzen aan te geven, verleen je zowel hem als jezelf geen gunst. Onze liefde voor het paard maakt ons angstig om de lijn te trekken die zo nodig is voor een gezonde relatie.

We moeten er continue aan denken dat paarden grenzen nodig hebben. Zij moeten weten waar ze in de rangorde staan anders blijven ze dat controleren. Als je echt wilt dat je paard zich speciaal voelt is het meest krachtige dat je kunt doen, de beste leider worden die je kunt zijn.

Paarden zijn natuurlijke volgers en zoeken naar een natuurlijke leider. Maar ze zoeken niet naar agressieve, gemene of dominante leiders. Ze zoeken naar degene die ook rekening met hen houdt, die persoon zullen ze met een gelukkig gevoel volgen. Paarden moeten weten dat ze bij ons veilig zijn, maar ze moeten ook weten wat hun rol in de relatie is. En nog beter, ze moeten hun mening kunnen uiten, gehoord worden, en weten dat hun leider wil dat zij ook plezier hebben.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.