Je relatie op de eerste plaats

Je relatie op de eerste plaats

Wat betekent dit?  Hoe doe je dit?
Wat gebeurt er als je dat niet doet?

Je weet dat je je relatie op de eerste plaats zet als het kameraadschap, de verbinding, het vertrouwen en het geloof belangrijker zijn dan het bereiken van een taak of doel op zich. Als je de behoefte van je paard belangrijker maakt dan de taak die je aan het uitvoeren bent, zal je versteld staan hoe je paard over je denkt.

Als je paard de trailer niet in wil, is dat waarschijnlijk omdat hij niet genoeg zelfvertrouwen heeft. Hij vertrouwt niet op jouw leiderschap, dus hoe meer druk je op hem zet, hoe meer hij ervan overtuigd is, dat hij je niet kan vertrouwen. Zijn vertrouwen in jou zal verminderen. Daarom zeggen we vaak: “Het gaat niet over de….”.

Iedereen kan een paard iets afdwingen, maar kan je relatie zo goed zijn dat je paard je aanbiedt dingen voor je te doen? Het is een geweldig gevoel als je langs een trailer loopt en je paard biedt aan om erin te gaan, als hij over twee tonnen springt, in de juiste galop aanspringt of een vliegende wissel maakt. Als je paard zo gewillig wordt, weet je dat je relatie met hem in een goede conditie is. Om dit te bereiken, moet je je doelen verleggen. Je moet de behoefte van je paard op de eerste plaats zetten en de rest zal dan komen.

Neem de tijd die het nodig heeft.

Mijn twee grootste doorbraken in de afgelopen drie jaar komen van het uiteindelijk begrijpen hoe de relatie op de eerste plaats komt op een niveau dat ik eerder niet had kunnen bereiken. De eerste was gedurende een demonstratie in de arena met Pat. Misschien kun je je nog herinneren dat op een event zowel Pat als ik met een probleem paard speelde. En ook al wist ik dat het niets met de trailer te maken had, ik kon het niet helpen om toch een beetje druk op mijzelf te zetten. Ik wilde uiteindelijk toch echt dat mijn paard de trailer inging binnen de twee uren die we daarvoor hadden. Het heeft enige sessies geduurd voor ik de waarheid onder ogen zag, hoe weinig ik ook aan de trailer dacht, mijn paard voelde het. Hij voelde mijn intentie en er was altijd een afstand tussen ons. Op een dag had ik echt een moeilijk paard en plotseling realiseerde ik mij dat ik me er zorgen over maakte dat ik niet genoeg tijd zou hebben. Toen was het ineens luid en duidelijk: Ik maak me drukker om de trailer dan om het vertrouwen en de confidence van het paard !

Hierna maakte ik een grote sprong in mijn horsemanship, omdat ik werkelijk kon focussen op de confidence of de motivatie of de rust of het spel – wat mijn paard ook maar nodig had – en alles viel gewoon op zijn plaats. Gemakkelijk! Veel gemakkelijker dan ik ooit tevoren had ervaren.

De tweede doorbraak was met Remmer. Mijn relatie met Remmer was echt goed, en ik had geen enkele frustratie of probleem…dacht ik.

Op een dag speelde ik liberty met hem en was bezig met de halt-galop overgangen, toen mij ineens opviel dat hij een beetje gespannen was.  Ik voelde mij verschrikkelijk omdat ik niet door had, dat het te veel was en ik realiseerde mij dat dit al een tijdje aan de gang was. Dus veranderde ik gelijk mijn benadering. In plaats van na de halt weer galop te vragen, wachtte ik gewoon. Ik wachtte naar mijn gevoel voor een eeuwigheid, tot hij eindelijk naar me keek en een flinke zucht gaf. Toen glimlachte ik en vroeg hem aan te galopperen. Wat een verschil! De volgende overgangen verliepen soepel en hij hield contact met me;  geen spanning meer.

Maar het beste moet nog komen. De volgende dag ontmoette hij me bij het hek met zijn meest enthousiaste gezicht! Ik was helemaal verbijsterd dat iets dat zo klein leek zo’n groot verschil uitmaakte over hoe hij over mij dacht.  Dat ik niet op hem wachtte tot hij mentaal en emotioneel klaar was voor de galop, voelde voor hem als druk, dus werd hij minder enthousiast om bij mij te zijn. Maar ik heb deze punten nooit met elkaar verbonden, omdat ik niet dacht dat het zo erg was. Ik maakte me er geen zorgen over, omdat we meer gevorderde dingen deden. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat dacht! Vanaf die dag plaats ik zijn confidence en motivatie voorop en kijk wat hij me vandaag aanbiedt! Onze relatie was nog nooit zo goed en hij was nog nooit zo vrolijk en uitbundig.

Als Pat zegt: “Neem de tijd die het nodig heeft en het zal minder tijd nodig hebben,” bedoelt hij het volgende. Het lijkt in het begin veel tijd te kosten, maar ineens gaat het vanzelf. En het mooiste is dat je geen nieuwe problemen creëert, omdat je zorg draagt voor de kleine dingen; je houdt rekening met het innerlijke van je paard.

Hier is een lijst van kleine dingen die een groot verschil maken voor je paard.

Wacht tot je paard naar jou toe komt in plaats van hem te vangen. Zelfs als hij daar staat en jou toestaat naar hem toe te komen, is er iets dat hem tegenhoudt om naar jou toe te komen. Is het vertrouwen? Is het motivatie of verlangen? Het zal afhangen van zijn horsenality. Vertrouwens kwesties zijn meestal Right-Brain. Motivatie kwesties zijn meestal Left-Brain. Doe hem niet gewoon het halster om, voel hoe het voelt. Steekt hij zijn hoofd gretig in het halster of verzet hij zich ertegen of sluit hij zich af op een non-reactieve manier? Als je van het halsteren/borstelen/hoofdstel omdoen/zadelen een prettige ervaring kunt maken, dan zal je merken dat dit net zo belangrijk is, als de andere dingen waar je plezier mee wilt hebben of die je wilt trainen. Je paard zal je meer geven. Zet geen druk op hem. Het moet je opvallen als je paard onwillig is iets te doen en zoek uit of het een confidence issue is of een gebrek aan vertrouwen in je leiderschap. De meeste mensen verhogen de druk tot hun paard het doet. Je kunt je paard mishandelen met een fase 1 omdat je hem blijft overhalen om voorwaarts te gaan terwijl je je eigenlijk moet terugtrekken. Right-Brain paarden verliezen makkelijk hun confidence, en Left-Brain paarden checken altijd de geldigheid van je leiderschap. Als je onwilligheid en weerstand goed behandelt, zal je relatie verbeteren. Vrij snel zal je paard rustig en gewillig worden. Als je dit niet doet, zullen de dingen progressief verslechteren tot je op een dag gefrustreerd raakt en je paard daardoor ontploft.
Geef hem gelijk wat hij nodig heeft. Op het moment dat hij van streek raakt, kalmeer hem. Als hij gespannen raakt en vertrouwen verliest, back off, ontspan en stel hem gerust. Als hij motivatie verliest, krijg het terug. Als hij ondeugend is, speel je met hem tot hij zich weer kan concentreren. Dit is zorgdragen voor het innerlijk van je paard.

Win kameraadschap door:

Reageer passend voor zijn horsenality. Als je paard moet denken voor hij zijn voeten kan bewegen, moet jij hem de tijd geven om te denken (Introvert). Als hij moet bewegen en spelen voor hij kan denken, moet jij hem aanmoedigen in deze activiteit (Extrovert). Als je paard unconfident is, haal hem over het te doen, zo voorzichtig mogelijk. Als hij confident is, zal een conservatieve aanpak hem frustreren en hij zal het saai vinden.
Zorg dat je weet wat belangrijk is voor je paard en wat hem motiveert. Right-Brain extraverte paarden hebben veiligheid nodig. Right-Brain introverte paarden hebben vertrouwen nodig. Left-Brain introverte paarden hebben mentale connectie nodig. Left-Brain extraverte paarden hebben fysieke beweging nodig.

Help hem zich veilig te voelen door:

Terughoudendheid als hij bang is.
Wees een zelfverzekerd en attent leider.
Respecteer zijn drempels. (zie angst objecten)
Maak zijn angst belangrijker dan al het andere en doe wat nodig is om hem kalm te krijgen.

Win vertrouwen door:

Push of forceer je paard niet. Hoe zacht en vriendelijk je hem ook aanmoedigt, een onwillig paard wiens hart en gedachten er niet voor in is, voelt zich gedwongen.
Geef hem de keuze en laat hem besluiten nemen.
Wees terughoudend als hij zijn confidence verliest, hoe subtiel ook.
Houdt hem niet voor de gek (halster achter je rug, lokken of omkopen met snoep, enz.)
Herhaal taken tot hij ontspant en vertrouwen krijgt.
Wees consistent.

Krijg meer mentale connectie door:

Realiseer dat het een spel is. Raak niet gefrustreerd of ongeduldig, want dan verlies je zijn respect.
Onthoudt het gezegde: “Wat interessant”. Je zult dit vaak gebruiken.
Doe het tegenovergestelde van wat hij verwacht. Mensen kunnen zo voorspelbaar zijn!
Wees subtieler. Als je paard jou meer laat bewegen dan hij zelf beweegt, verlies je het spel!
Herhaal taken niet eindeloos. Left-Brain paarden leren erg snel.
Geniet van de uitdaging. Mentale verbinding leidt tot motivatie.

Krijg fysieke connectie door:

Moedig je paard aan zijn energie te gebruiken.
Geef hem constructieve taken te doen. (Parelli patterns)
Wees progressief.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.