Kribbebijten

Kribbebijten

Kribbebijten is een vreemd verschijnsel en vervelend om te zien. Het paard pakt met zijn tanden het hek, een paal of de voerbak vast en zuigt/slurpt hier herhaaldelijk aan. Tijdens het kribbebijten heeft hij een rustige blik in zijn ogen.

Jarenlang dacht men dat kribbebijten een nare gewoonte was, iets dat voortkwam uit verveling. De algemene overtuiging was, dat dit verschijnsel bij paarden moest worden gestopt.  De gehanteerde methoden om het kribbebijten te stoppen waren elektrische schokken of een metalen kraag die het paard verhinderden te kribbebijten.

Gelukkig, weten we tegenwoordig wel beter.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kribbebijten (ook wel luchtzuigen genoemd) niet gaat om het zuigen van lucht, ook al klinkt het wel zo. Wat ze eigenlijk doen is het uitdrijven van lucht, met andere woorden; ze boeren.

Kribbebijten is hoe ze het bovenste spijsverteringskanaal verlichten van ongemak.

Als je eenmaal begrijpt dat een paard probeert een slechte spijsvertering te verlichten, zult je – naar wij hopen – heel anders denken over het kribbebijten van het paard.

De Natuurlijke benadering van kribbebijten.

Als je paard ervan wordt weerhouden te kribbebijten – met andere woorden, hij kan niet boeren – zullen zijn maagproblemen om te beginnen waarschijnlijk erger worden. De Parelli benadering zoekt eerst de oorzaak van het gedrag, om het te kunnen begrijpen en ermee te werken op een natuurlijke manier.

Onderzoek je paard om erachter te komen wat de oorzaak is van zijn maag- en darmklachten en los de problemen op in plaats van hem te bestraffen of te voorkomen dat hij doet wat hij moet doen om zich beter te voelen.

Wat is de reden dat paarden kribbebijten?

Kribbebijten is een vroege waarschuwing van een slechte spijsvertering, dus het zal geen verassing zijn dat het paard in slechte conditie is. Het is gewoonlijk een kwestie van tijd voordat hij misschien koliek kan krijgen. Mensen zeggen soms dat kribbebijten resulteert in koliek, gewichtsverlies, enz ….  naar alle waarschijnlijkheid is het dus andersom. Het kribbebijten bij paarden vindt vaak zijn oorzaak in gebrek aan mineralen, een slecht verteringssysteem en/of moeilijk te verteren voer.

Stress.

Een slechte spijsvertering is ook vaak een signaal van stress. Stress kan het spijsverteringssysteem lam leggen. De Parelli methode focust erop om paarden te helpen meer op hun gemak te zijn, minder stress en meer ontspanning te hebben. Dit helpt zijn spijsvertering, zijn probleemgedrag en zijn algehele toestand van welbehagen. Dat is natuurlijk wat alle paardenliefhebbers willen. 

Is kribbebijten “aanstekelijk”?

Paarden leren kribbebijten niet van elkaar. Als het zich verspreidt in een groep, is het waarschijnlijk dat ze leven in dezelfde stressvolle omstandigheden en/of dezelfde minerale tekortkomingen in het voedingsregime hebben.

Begrijpen.

Probeer alstublieft niet geïrriteerd te raken door je kribbebijtende paard. Het is een teken van een slechte spijsvertering en het is onze taak te doen wat nodig is om de onderliggende oorzaak te verhelpen.  Houdt van je paard, probeer hem te begrijpen, voer hem goed, geef hem passende supplementen, ga op een natuurlijke manier met hem om zodat hij zich veilig, onspannen en op zijn gemak voelt….. en het kribbebijten zal op een natuurlijke manier verdwijnen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.