Kudde gebonden paard.

Kudde gebonden paard.

Paarden zijn kuddedieren. Ze zijn sociaal en van elkaar afhankelijk. Waarom? Omdat paarden prooidieren zijn en de kudde de belangrijkste factor is voor veiligheid. In groepen bij elkaar overleven ze in het wild. Het instinctieve gedrag van een paard begrijpen, is een fundamenteel onderdeel van natuurlijk met paarden omgaan.

Een paard wordt twee keer in zijn leven gespeend. Ten eerste van zijn moeder en ten tweede van zijn beste vriend wanneer jij hem meeneemt voor bijvoorbeeld een buitenrit. De benadering van deze verwijdering en “scheidingsangst” is in beide gevallen hetzelfde. Hier is de methode die Parelli je adviseert.

Voorbereiding is de sleutel.

Speel de Seven games om respect te krijgen en mentale en emotionele balans te ontwikkelen. Begin ermee om je paard te laten wennen een langere periode vastgebonden te laten staan. Hiermee bedoelen we 4 tot 8 uur. Ze leren snel om geduldig te zijn en rustig te blijven staan. Paarden zijn niet gewend om afgescheiden of vastgebonden te zijn. Begin met korte periodes en bouw het op naar meerdere uren. Bind je paard vast waar hij zijn beste vriend kan zien. Daarna begin je met korte momenten van scheiden. Abrupt en langdurig is niet de manier om het te doen. Dat is hoe paarden en ruiters verongelukken. Neem een paard mee voor een moment en breng hem weer terug. Doe dit over en over tot het andere paard ziet dat hij niet echt weg is. Bereid je voor dat dit om veel herhaling vraagt. Als ze beiden rustig blijven, verleng je de tijd dat ze gescheiden zijn. Elke sessie verleng je de afstand een beetje maar je begint altijd dichtbij. Bindt de paarden dicht bij elkaar vast en vergroot de afstand in elke sessie tot ze na zeven sessies elkaar in zijn geheel niet meer zien. Door deze taak ,in stappen te doen, help je het vertrouwen van je paard te vergroten.

Spenen van een jong paard.

Plotselinge scheiding (speciaal voor kudde gebonden paarden) zonder voorbereiding kan een paard traumatiseren en dit geldt speciaal voor het spenen van een veulen van de moeder. Daarom raden we aan dit proces in stappen uit te voeren – slechts een beetje per keer, verspreidt over een periode van twee weken.

Zet het veulen in een stal naast de moeder. Het mooiste zijn open stallen waarbij het veulen toch nog bij de moeder kan zogen. Na een aantal dagen zet je het veulen één stal verder, dan twee stallen.

Scheidt ze steeds langer tot de moeder en het veulen de hele dag gescheiden kunnen zijn zonder overstuur te raken.

De merrie en het veulen ondervinden zo geen trauma, niemand word bezeerd of ziek en vrij snel kun je ze ieder hun eigen weg laten gaan.

Spenen of scheiden van kudde gebonden paarden.

Als je een volwassen paard scheidt van een ander paard, is het belangrijk het te zien vanuit hetzelfde perspectief. Als paarden veel tijd in een paddock met elkaar doorbrengen en erg aan elkaar hangen, zal het verwijderen van één van hen een drastisch effect hebben op de emotionele veiligheid van de ander. Het kudde gebonden scenario is veel voorkomend voor “gelegenheid” ruiters, omdat hun paarden meer tijd in de kudde doorbrengen en zich dus meer hechten en minder comfortabel zijn bij scheiding. Een langzame en gestage aanpak om hem van zijn beste vriend of kudde te scheiden, zal het probleem oplossen. Het neemt wel enige tijd in beslag. Als je van paarden houdt en je hanteert aan een natuurlijke benadering gebaseerd op de relatie met je paard, dan is de Parelli benadering de juiste voor jou.

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je net zo belangrijk voor je paard wordt als een ander paard. Met honden is dat makkelijker omdat zij ook roofdieren zijn. Met paarden moet je hun prooidier psychologie begrijpen en bewijzen dat je een waardig leider bent. Paarden zijn erg gehecht aan hun dominante wederhelft. Als je een paardenkostuum aan zou kunnen trekken, wat zou er dan nodig zijn om de grote baas te worden? Je moet leren te denken als een paard en dezelfde communicatieve en dominante strategieën gebruiken als paarden in een kudde. De sleutel tot natuurlijk paardenhouden heeft voor 50% te maken met de paardenrelationele vaardigheden.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.