Lostrekkend paard.

Lostrekkend paard.

Paarden zijn van nature claustrofobisch. Ze zijn als de dood voor restricties. Het is een onderdeel van hun instinct om te overleven. Voor de paarden is het leren om vastgebonden te staan, het overschrijven van alles wat van naturen gecodeerd staat in hun DNA.

Parelli moedigt je aan de wereld te bekijken vanuit het oogpunt van een paard. Als je dealt met een hoofd schuw paard, verplaats je dan een minuut in de schoenen van je paard. Daar sta je dan, rustig. Je tilt je hoofd op en om de een of andere reden grijpt iets je achter je oren vast. Wat zou jouw reactie zijn? Waarschijnlijk paniek. Voor prooidieren zoals paarden komt deze boodschap als volgt over: Het moet wel een heel groot roofdier zijn. Ik ga sterven!

Als een paard zich los trekt gaat het meer over een nieuwe reactie dan over het vast staan. Bij paardenpsychologie praten we over “Left-Brain” en “right-Brain” persoonlijkheden. Dit wordt uitgelegd op de horsenality pagina. Voor een paard dat zich los trekt gaat het erom dat een paard leert “Left-Brain” te blijven in een “Right-Brain” situatie.

De meeste paarden die zich los trekken zijn reactieve types: onzeker, nerveus, niet comfortabel en in verzet. Ze zijn compleet in de war door de betekenis van pressie in de mensenwereld. In het wild roept pressie de respons op tot vechten of vluchten. In de mensenwereld zou het moeten betekenen, maak je geen zorgen, wijk voor de pressie en ontspan je. Geen wonder dat je paard niet de juiste response weet op menselijke pressie – het is het tegenovergestelde van zijn wereld. Dit is iets dat je met geduld aan je paard moet leren, omdat het geheel tegen zijn instinct in gaat.

De oplossing is gebaseerd op communicatie (de Seven games).  Leer je paard te lezen en zijn gedrag te begrijpen door middel van het bestuderen van zijn natuur en zijn horsenality.

Door je paard te leren zijn linker hersenhelft te gebruiken en hem een gepaste respons op pressie te geven in een mensenomgeving, los je de problemen van een lostrekkend paard op en je zult een verbluffend resultaat zien. Maak gebruik van liefde, taal en leiderschap in plaats van forceren en straffen, om je paard/mens relatie te verbeteren.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.