Lui paard “in het zadel”

Lui paard “in het zadel”

Voor je je paard voor lui uitmaakt, probeer de dingen vanuit zijn oogpunt te bekijken. Als je hem vraagt iets te doen, hoe het er van zijn kant uitziet. De Parelli manier om met paarden om te gaan, is door over de dingen na te denken vanuit het oogpunt van je paard, en je zult merken dat deze benadering uitermate hulpvol is als je te maken hebt met een lui paard.

Jij kan wel enthousiast zijn om te gaan rijden, maar hoe voelt dat voor je paard? Misschien is het veel aantrekkelijker voor je paard om bij zijn weide vrienden rond te hangen en wat gras te eten, met veel minder stress en veel plezier in plaats van het omgaan met sporen, zwepen, zware zadels en de stress met jou op zijn rug. Dieren met deze attitude worden vaak luie of eigenwijze paarden genoemd, maar meestal zijn ze gewoon ongemotiveerd  omdat wat jij van hem vraagt niet veel plezier geeft.

Bepaal de oorzaak.

Het proces van natuurlijk paarden houden begint met het oplossen van je paard zijn probleemgedrag met een vraag: Waarom gedraagt mijn paard zich zo?  Soms zijn luie paarden eigenlijk nerveuze of bange paarden. Soms heeft je paard gewoon een relaxte persoonlijkheid, of “horsenality” zoals we het in het Parelli programma noemen. Begrijpen wat er met je  paard aan de hand is op basis van natuurlijk met hem omgaan. Zodra je hebt vastgesteld dat je paard niet bang, noch ziek is en gewoon ongemotiveerd, raden wij je aan te leren wat je paard prikkelt en motiveert.

Motiveer luie paarden

In plaats van een mechanische benaderingen, gebruikt Parelli psychologie om paarden te motiveren. Als je eenmaal weet waar je paard warm voor loopt, kun je fantastische strategie aanwenden om hem zo opgewonden te krijgen dat hij als hij je zien naar het hek toe zal komen rennen. Begin uit te zoeken wat voor horsenality hij heeft en wat belangrijk voor hem is.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.