Met het paard door het water waden.

Met het paard door het water waden.

Paarden zijn van naturen claustrofobisch; en ze haten alles dat hen belemmert om weg te kunnen rennen. Dit is precies waarom door het water waden vaak een probleem geeft. Het is voor paarden onmogelijk om in water snel te bewegen (een van hun instincten voor zelfbehoud) en de mogelijkheid om weg te rennen wordt ernstig belemmerd. Net als bij mensen, ooit wel eens geprobeerd te rennen in water tot boven je enkels?

Er is nog een andere reden die de angst van je paard aanwakkert als hij door water (een rivier, een stroompje, een ven of wat voor water ook) moet gaan. Als je ooit naar de natuurfilms hebt gekeken waar krokodillen of nijlpaarden onder het oppervlak liggen en wachten op zebra’s, antilopen of andere prooidieren om het water over te steken, zul je begrijpen dat je op nogal wat weerstand bij je paard stuit. Deze angst is genetisch in je paard zijn natuurlijke instinct geprogrammeerd. Het waarschuwt hen: Gevaar! Blijf uit het water! Dus hoe kun je je paard over deze natuurlijke angst heen helpen en hem op een comfortabele manier door het water laten gaan?

De natuurlijke benadering.

De Parelli methode leert je om je paard te helpen meer op zijn gemak te zijn als hij bij jou is omdat hij jou vertrouwt. Misschien klinkt dit als een gebroken LP, als we dit elke keer weer zeggen, maar als je paard jouw leiderschap vertrouwt, zal hij doen wat jij hem vraagt, zonder angst. Inclusief door water waden.

Maar, (en dit is een grote maar) je moet begrijpen dat hoe meer druk je op je paard zet als je hem iets vraagt te doen waar hij bang voor is, hoe minder hij je zal vertrouwen. Daarom moet de relatie gebaseerd op vertrouwen ontwikkeld zijn voordat je hem vraagt enge dingen te doen. Een van de beste manieren om te leren hoe je vertrouwen van je paard kan krijgen is door de Seven games: het geheim om paarden te onderrichten. Het gaat over voorbereidingen, simulaties, benadering en verwijdering – en het werkt bij het door water waden en andere paard gerelateerde problemen.

Om dieper in de natuur en psychologie van je paard te duiken, raden we je aan meer te leren over de persoonlijkheid van je paard (horsenality).

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.