Omgaan met een schrikachtig paard

Omgaan met een schrikachtig paard

Moeder natuur heeft een schrikachtige reactie als een verdedigingsmechaniek ingebouwd. Maar mensen zien dit als een ontdeugt.


Beeld jezelf in dat je op een begraafplaats loopt om 12 uur ’s nachts, en dat je 9 jaar oud bent en je vaders hand vast houd. Opeens hoor je iets door de struiken kruipen. Je vader springt een gat in de lucht, draait hiernaar toe en kijkt met het hart kloppend in zijn keel, terwijl hij je hand bijna fijn knijpt en trilt van angst. Dan realiseert hij zich dat het slechts een konijn is en ziet dat jij nog steeds bang bent. Hij probeert je mee naar de struiken te nemen om te bewijzen dat er niets is om bang voor te zijn. Hoe zou jij je voelen.

Nu overweeg ik een alternatief scenario. Je hoort iets door de struiken kruipen, en je vaders handen geven nagenoeg geen enkele reactie, hij loopt gewoon in hetzelfde ritme door en hij blijft gewoon voor zich kijken. Rustig zegt hij, “ dat zijn konijnen”.

Welke vader zou jij het liefste hebben als jouw leider over een enge begraafplaats in het midden van de nacht? Als je de vader vervangt voor de ruiter en het kind door het paard, welke ruiter denk jij dat het paard zou kiezen?

In een kudde is de alfa (het dominante) paard de leider. Al de andere paarden letten op zijn reacties. Als jouw paard op een buitenrit zijn favoriete alfa paard volgt, is zelfvertrouwen het hoogst. Hij voelt zich veilig en vertrouwt met de beslissingen die voor hem worden gemaakt en hij voelt niet de behoefte om continue op zijn hoede te zijn voor gevaar. Alle paarden weten dat dit het werk is van het alfa paard. Een belangrijke sleutel voor jou in het oplossen van schrikachtig gedrag is om door hem als een leider te worden gezien.

De meest gemaakte fout van mensen met een schrikachtig paard zijn:

a) Verwijten of straffen voor het schrikken.
b) Verliezen van hun focus.

De beste twee woorden die ik je kan geven zijn : Savvy en focus.

Savvy

Probeer te denken als een paard in plaats van als een mens. Paarden zijn prooidieren en zijn grote bangeriken. Dus verwacht niet van jouw paard dat hij de dappere is! Straffen zal voor een prooidier niet werken, omdat ze dat niet begrijpen. Als ze handelen uit angst omdat het roofdier (de mens) op hun rug ineens tot leven komt, verergert dat het probleem en het schrikken zal erger worden. Het antwoord ligt in de voorbereiding op de situatie.

Als voorbereiding van het paard om bereden te worden, longeren de meeste mensen hem in gedachteloze rondjes tot hij moe genoeg is om zich te gedragen. Om je paard mentaal, emotioneel en fysiek voor te bereiden, zou het beter zijn de 7 games (op de grond) te doen voor het rijden.

De 7 games zijn gebaseerd op wat alfa paarden doen om hun dominantie in de kudde te bevestigen en het respect en vertrouwen van de paarden te winnen. Een alfa paard dat het minder dominante paard laat cirkelen is slechts een van deze games. De ander 6 games laten hem achteruit, voorwaarts en zijwaarts bewegen, met fysieke of beduidende druk, zodat het andere paard ergens over, onder of tussendoor gaat.

Wordt de alfa van je paard en zorg dat hij je volgt op jouw suggestie zonder een vraag te stellen. Als jij rustig bent, kan hij rustig zijn. Als jij angstig wordt zal hij zich voorbereiden om te vluchten. Vanuit dit perspectief, is jou constante emotionele staat erg belangrijk voor je paard zijn vertrouwen.

Bereid je paard voor om jou als alfa te accepteren, onderhandel dit eerst met hem op de grond, net als een ander paard zou doen. Doe de 7 games met hem om zijn respect en vertrouwen te winnen. Hoe beter je wordt deze games met je paard te doen, hoe beter het resultaat zal zijn in al het andere wat je met hem wilt doen.

Als je eenmaal zijn respect op de grond hebt, en hem hebt uitgedaagd door hem over en onder twijfelachtige objecten zoals sprongen, boomstammen, zijlen, boomtakken, in trailers, langs hangende plastic zakken enz. enz. heen te sturen, dan kun je dat leider-volger vertrouwen transformeren naar in het zadel.

Focus

Focus is het krachtigste wapen dat je hebt als je op een paard rijdt. Als je paard ergens van schrikt gebruikt hij meestal zijn kracht van focus tegen jou omdat hij zich kwetsbaar voelt zonder zijn alfa.

De techniek die ik gebruik als ik rijd, is om op de hoogte te zijn van de dingen waar mijn paard geneigd is om van te schrikken en focus zo’n 100 meter voorbij dat punt. Dit geeft het paard het gevoel dat jij, zijn nieuwe alfa, niet ongerust bent, dus waarom zou hij dan ongerust zijn?

Onthoudt het voorbeeld van de vader met het kind op de begraafplaats. De meest gemaakte fout door ruiters is dat ze focussen op het probleem. Ze proberen naar het beangstigende voorwerp toe te rijden om aan het paard te laten zien dat het hem geen pijn zal doen. Dit is een menselijke redenering en niet die van een prooidier! Soms wordt de ruiter door het schrikken van zijn paard verrast en klemt van naturen zijn benen en handen aan. Deze beide benaderingen zorgen ervoor dat het paard voelt dat jij, zijn alfa, erg ongerust bent vanwege het object, en dus moet hij ook ongerust zijn.

We willen allemaal dat onze paarden kalmer, slimmer, moediger en atletischer zijn, maar dat kunnen ze pas als wij dat ook zijn! Dit is waarom het zo belangrijk is om aan jezelf te werken….. en met je paard te spelen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.