Onthul de vaardigheid van je paard

Onthul de vaardigheid van je paard

Leer de horsenalities om het juiste paard voor de juiste activiteit te vinden.

Net als mensen, zijn sommige paarden meer geschikt voor de ene activiteit dan voor de andere. Je paard iets laten doen waar hij geen aanleg voor heeft kan het uitdagender maken.

Het is als een ronde pen door een vierkant gat duwen. Hoe afwijkender de vorm, hoe moeilijker het is. Hoe harder je duwt, hoe meer je waarschijnlijk kapot maakt.

In de uitvoerende wereld hebben trainers en wedstrijd ruiters een profiel voor het ideale paard als spring -, dressuur – , endurance – en eventing paard of net welke discipline ze gekozen hebben. Ze zoeken een bepaald atletisch type, ras, aanleg en temperament omdat tijd en experimenteren hebben bewezen dat je met dit soort paarden waarschijnlijk meer kans op succes zult hebben in de competitie.

In de recreatieve wereld zijn de opties erg divers en niet noodzakelijk competitief. Het doel is primair om plezier te hebben in wat het dan ook is en om dingen mogelijk te maken zoals relaxen op een buitenrit. Dus wat gebeurt er als je een paard hebt dat bang is op vreemd terrein met andere vreemde paarden, of je hebt een paard met meer ambitie dan gemiddeld, die gewoon wat rond wil snuffelen?

Uiteindelijk zijn er nog pony’s voor kinderen. Als je op zoek bent naar een pony voor je dierbare kind, naar wat voor pony zou je dan zoeken? Hoe vind je een vriendelijke, zachtaardige spirit aan wie je het jonge leven kunt toevertrouwen?

Paarden op een dieper niveau begrijpen zal je helpen om het juiste paard te selecteren voor je onderneming, evenals jezelf en het paard helpen je doel te bereiken zonder jullie relatie op te offeren. Het heeft allemaal te maken met de persoonlijke aanleg van het paard. (horsenality)

Paarden voor doelen.

Ideologisch zou je het juiste paard voor een activiteit uit willen zoeken. Maar wat als je al een geweldige relatie met je paard hebt en ontdekt dat hij niet geschikt is voor de activiteit die je wilt doen en je wilt geen paarden kopen en verkopen voor je dat ene paard gevonden hebt dat voldoet?

Heb een hart. Alles kan tot op zekere hoogte werken en als je meer van de situatie begrijpt, heb je beter voor ogen wat te doen. Het kan betekenen dat je doelen moet aanpassen of de doelen gelijk moet houden en meer tijd moet nemen en genereuzer moet zijn met je verwachtingen. Het ergste wat je kunt doen is je paard dingen laten doen waar hij niet goed in is en jullie relatie of zijn delicate emotionele gezondheid vernietigen.

Mocht je besluiten dat je de doelen niet wilt veranderen en je geen tijd of gelegenheid hebt de extra moeite voor je paard te doen, geef hem dan aan iemand die zijn interesse deelt, dat zou groots zijn, speciaal voor je paard. Dat is veel beter dan hem verkopen en niet weten waar hij terecht komt. Nu kun je op zoek gaan naar een paard met de juiste horsenality.

Professionele fokkers zijn decennia en soms eeuwen bezig om het genetisch ideale paard te fokken, atletisch, begaafd voor een bepaalde taak en met een handelbaar karakter. Terwijl de kwaliteit van de paarden vandaag de dag verreweg het beste is die de wereld ooit heeft gezien, is dat nog geen garantie dat het paard leuk zal vinden waar hij voor gefokt is. Elk paardenras dat gefokt wordt bevat nog steeds alle individuele horsenalities, dus hij kan dan de juiste fysieke eigenschappen hebben, maar misschien niet helemaal de juiste mentale attitude voor de sport die jij hebt uitgekozen.

De moraal van dit verhaal is om te leren het juiste paard uit te zoeken zodat je het paard hebt met de juiste kwaliteiten, horsenality inbegrepen. Sommige progressieve fokkers houden in hun fokprogramma al rekening met het de horsenalities.
Bijvoorbeeld Atwood ranch in California. Deze ranch brengt de horsenality van de veulens in kaart zodat kopers precies weten wat de vaardigheden zijn voor ze een cheque uitschrijven.
Het Parelli paarden trainingsprogramma werkt voor alle paarden, en met een voorzichtige ontwikkeling kun je zelf competeren in dat waar je paard niet helemaal geschikt voor is, als je bereid bent te doen wat voor je paard nodig is om hem succesvol te laten zijn. Dit is waar het met veel wedstrijd paarden fout gaat. Ze zijn getalenteerde atleten met niet helemaal de juiste horsenality, hun trainingsprogramma is niet flexibel genoeg of bevat niet de nodige fundatie om hun vertrouwen op te bouwen zodat ze de druk aankunnen.

Eerst komt het uitzoeken van het juiste paard.

Match-Mismatch . . . Oh, Boy!

Het Humanality (persoonlijkheid) profiel kan je voor jezelf gebruiken. Dit kan je geweldig helpen de dynamiek van jullie relatie te begrijpen en hoe je jouw stijl moet aanpassen zodat jullie partnerschap kans van slagen heeft. Extroverts vinden het meestal erg moeilijk om langzamer te gaan voor hun introverte paarden, en visa versa. Genoeg energie gebruiken en lang vol houden is moeilijk voor introverts met extroverte paarden. En dan heb je nog zoiets als spirit, die bodemloze energie en eindeloze drive die het verschil markeert tussen gemiddeld en exceptioneel in zowel de mens en het paard!

Zijn er allrounders?

Absoluut. Veel paarden kunnen diverse sporten doen op een comfortabel laag of medium niveau, en veel ruiter ook. Maar zodra de doelen hoger komen te liggen, is het moeilijk om een paard te vinden dat op alle vlakken excelleert, speciaal als jij niet een getalenteerd of een volleerd paardenman bent; en hoe hoger het doel, hoe belangrijker de juiste match. Sommige sporten, zoals eventing en reined cow horse, testen echt de diversiteit van paard en ruiter en vragen om een meer uitgebalanceerde set van vaardigheden, omdat ze veel vragen, hoge en lage snelheden, technische precisie en uithoudingsvermogen.

Vervulling zit in het onthullen van het potentieel van jou en je paard zodat jij je droom kunt leven. Onze taak is om jou te helpen je droom te bereiken terwijl de relatie met je paard in takt blijft, of nog liever beter wordt.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.