Paard weigert stil te staan

Paard weigert stil te staan

Als een paard niet stil wil staan, kan dat irritant en frustrerend zijn. Hij loopt rondjes, botst tegen je aan, trekt aan je of steigert. Mensen zijn maar klein vergeleken met de maat van een paard en een rusteloos onhandelbaar paard kan erg gevaarlijk aanvoelen.

Er zijn twee dingen die je paard kunnen helpen om er zelf voor te kiezen stil te staan en ze zijn beiden het tegenovergestelde van wat mensen zouden doen.

* Als je paard weigert stil te staan, geef je hem meer touw en laat je hem bewegen, in plaats van hem strak vast te houden en aan het halster te rukken. Dat wordt omgekeerde psychologie genoemd. Omgekeerde psychologie werkt heel goed. Geef je paard op z’n minst een meter touw, ga met je rug tegen een muur of een hek staan en speel de Driving game met hem, zend je paard snel van de ene kant naar de andere kant.

Als een paard vol adrenaline zit, geeft hem strak vasthouden een claustrofobisch en paniekerig gevoel. Door hem meer touw te geven stop je het verergeren van dat gevoel.

* Als je paard zijn voeten moet bewegen en je wilt dit tegenhouden wordt het gedrag erger. Doe het tegenovergestelde….. laat hem zijn voeten sneller bewegen dan hij wil en vrij snel zal de adrenaline afnemen en het enige dat hij nog wil is stil staan. Laat hem niet in cirkels gaan. Het geheim van deze oefening is het feit dat hij sneller heen en weer moet lopen dan hij zelf wil. Dit kan bij extreme paarden wel wat tijd in beslag nemen. Een paar minuten kunnen voor ons aanvoelen als een eeuwigheid, maar voor een ongerust paard is het slechts een druppel in de emmer van tijd.

De Seven games zijn één van de grootste bouwstenen van vertrouwen op een natuurlijke manier. Start met de eerste game (de Friendly game) en loop door de Seven games heen om op een natuurlijke manier een partnerschap relatie met je paard op de bouwen. De Driving game waar we het eerder over hebben gehad, is ook een van de Seven games.

Een veelvoorkomende mantra bij Parelli is “neem de tijd die het nodig heeft, en het behoeft minder tijd”

Zo veel mensen nemen niet de tijd om het goed te doen en gebruiken zo veel tijd door elke keer opnieuw met hetzelfde probleem te worstelen.

Als je investeert in de tijd die nodig is om te begrijpen waarom je paard weigert stil te staan en daarna in wat nodig is om de onderliggende oorzaak weg te nemen, zal je een paard hebben dat probleemloos stil staat.

Een gelukkig, tevreden en ontspannen paard.

Een gelukkig, vredig, tevreden en ontspannen mens.

Dat is wat natuurlijk paarden houden je elke keer brengt!

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.