Paarden met singel problemen

Paarden met singel problemen

Problemen met het aansingelen komt vrij veel voor. Paarden zijn claustrofobisch en tegelijkertijd zijn mensen rechtlijnig en haastig…. dat is een recept voor problemen. Gelukkig is de oplossing simpel, maar je moet weten waarom je paard de problemen heeft…. is hij in verzet of is hij angstig?

Is hij in verzet ?
Dit is meestal een Left-Brain paard en hij is snel in het uiten van zijn ongelukkige mening als je te snel of zonder voorbereiding te werk gaat, of als het zadel hem zeer doet! Onthoudt, paarden reageren niet als er niets is dat hen hindert.

Typische Left-Brain aansingel signalen:
• Wil niet stil staan.
• Schudt zijn hoofd.
• Legt zijn oren plat.
• Draaien alsof hij gaat bijten.
• Bijten.
• Slaan.

Oplossing:
Ga langzamer…. veel langzamer, aai hem veelvuldig gedurende het gehele proces. Bij de Parelli benadering voor het zadelen leer je om aan te singelen in meerdere etappes in plaats van de singel in één keer strak aan te trekken. Denk vanuit het standpunt van je paard. Hoe kun je het prettiger maken.
Verzeker je ervan dat hij in de stemming is om opgezadeld te worden. Daar heb je grondwerk vaardigheden voor (gebruik de 7 games op een speelse manier) en bevestig je leiderschap. Sommige Left-Brain paarden willen niet dat je ze borstelt, laat staan opzadelt. In feite, alles wat je aandoet is ongewenst tenzij ze je zien als hun betrouwbare gewaardeerde bevestigde alfa.
Doe het tegenovergestelde: in plaats van hem een tik te geven als hij je probeert te bijten, biedt hem een wortel of een traktatie aan. Hij zal er versteld van staan! Praat over het onverwachte. Sommige mensen zijn hierover bezorgd omdat ze denken dat dit hem juist zal leren te bijten, maar probeer eens iemand uit te schelden die je net een stuk chocolade heeft gegeven. Het doel is om zijn attitude rond het aansingelen en jou te veranderen. Het zal een plezierige activiteit worden in plaats van een bedreigende.
Doe het onverwachte: In plaats van de zadelpad op zijn rug te plaatsen, plaats het op zijn hals, zijn hoofd of zijn romp. Dit laat zijn brein draaien van nieuwsgierigheid en breekt effectief het negatieve patroon. Dit paard weet wat er gebeurt, voordat het gebeurt, en omdat mensen gewoonte wezens zijn weet het paard precies wat we gaan doen en ze raken geïrriteerd als we de eerste stappen zetten! Door de eerste of eerste twee stappen compleet anders te doen dan normaal zal het patroon veranderen, het maakt het interessanter en minder ergerlijk voor hem.
Veel zadels zijn te smal voor de rug van het paard of zijn te veel naar voren geplaatst zodat ze in de schouders drukken. Sommige paarden reageren hierop zodra het zadel op hun rug wordt geplaatst, terwijl anderen het (aan)singelen tegenwerken omdat het de druk en het discomfort verhoogd.

Is hij bang?
Dit is meestal een Right-Brain paard, en in het bijzonder Right-Brain introvert. Zij zijn intens claustrofobisch, hebben de tendens om te bevriezen, terug te trekken of over de kop te gaan als ze ongerust zijn. Zij hebben ook de tendens om te bokken als je ze laat bewegen na het strakker aansingelen.

Typische Right-Brain aansingel signalen:
• Staat stil om opgezadeld te worden maar is gespannen. Hoofd hoog en starende ogen.
• Houdt zijn adem in.
• Bevriest en explodeert… trekt terug, rolt over de kop of bokt ongecontroleerd. Het bokken is hoofdzakelijk horizontaal op de plaats met stijve benen. Weer met angstig starende ogen.

Oplossingen:
Deze paarden zijn gewoonlijk als jonge paarden haastig opgezadeld. Hun gehoorzame acceptatie werd totaal verkeerd gelezen, maar gewoon een kwestie van tijd voordat de angstmaat vol is en overloopt. Dit is letterlijk een bom en het antwoord ligt in geduldig wachten voor acceptatie.

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! Breng je paard in de stemming en zorg ervoor dat je kunt herkennen of je paard kalm is en vertrouwen in je heeft. Dan moet je hem naar het zadel kunnen sturen, hem eraan laten ruiken, het met zijn hoef aan kunnen raken en het weg kunnen duwen. Sorry, maar je hebt een zadel nodig waar dit allemaal mee kan, anders kan hij niet geheel over zijn angst heen komen.
Simulatie, simulatie, simulatie! In plaats van hem opzadelen en de singel aanhalen, simuleer het singelen door een aantal savvystrings aan elkaar te maken en dit om de singelplaats aan te brengen en het aansingelen eerst losjes te simuleren. Speel met hem op de grond en sta hem toe dit te dragen en wennen aan de angst. Je kunt ook een 22 voet touw nemen en het einde door de ring halen en deze lus om zijn borst doen als een singel en hem dan voorzichtig wat aantrekken en weer los laten om je paard toleranter te krijgen. Vrij snel kun je de singel goed en stevig aanhalen zonder dat het je paard hindert.
Repetitie, repetitie, repetitie! Je moet het niet alleen kalm en langzaam repeteren voor zo lang als het voor zijn vertrouwen nodig is, je moet het ook een aantal dagen doen tot het je paard niet meer hindert. Het kan 21 dagen duren om een negatieve perceptie te veranderen, dus wees in extase als het korter duurt. We raden je ook aan dat je niet rijdt totdat je paard niet meer reactief is voor het zadelen en het aansingelen. Die tijdsbom kan af gaan als je in het zadel zit, dus het is het waard er de tijd voor te nemen die er voor nodig is.
Het gaat niet om het aansingelen. Het gaat over vertrouwen en zelfvertrouwen. Dat zal je geduld moeten geven! Beter nog, het zal op alles effect hebben omdat je paard je in een heel ander licht gaat zien.
Als je paard eenmaal vertrouwd is, zorg er dan voor dat je niet terug valt in ongeduldig en grof gedrag omdat er niet veel voor nodig zal zijn om je paard aan het emotionele litteken te herinneren waar je zo je best voor hebt gedaan om het te overschrijven.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.