Paardrijden

Paardrijden

Om vloeiend te paardrijden, geeft Pat Parelli één van de volgende tips:

Doe wat je paard doet, en doe in jouw lijf wat je wilt dat je paard in zijn lijf doet.

Pat heeft jaren de bewegingen van paarden bestudeerd om te kunnen begrijpen wat de paardenrug doet en hoe je als ruiter in harmonie kunt blijven met deze beweging. De Parelli benadering van paardrijden helpt je om je één te voelen met je paard en vloeiend mee te bewegen op een natuurlijke manier!

Vloeiend paardrijden, gaat over totaal in harmonie met je paard meebewegen. Een natuurlijke ruiter is een ruiter die één is met de bewegingen van zijn paard in plaats van deze te beperken. Deze ruiter zit soepel en flexibel in tegenstelling tot een kunstmatige stijve positie. Een natuurlijke ruiter zorgt dat eerst zijn eigen zelfhouding en balans goed is. Deze ruiter is in de beweging en tijd van zijn paard, voordat hij een houding van zijn paard vraagt.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je eigenlijk leren een gebalanceerde ruiter te worden zodat je doet wat je paard doet en je rijden een vloeiende ervaring wordt? Je begint door te leren een passagier te zijn.

Paardrijles voor harmonie en verfijning.

Paardrijles #1: meegaan met de beweging

Een goede ruiter is één met zijn paard; Hij volgt de bewegingen van het paard in plaats van hem in de weg te zitten. Passagier lessen zijn er om te leren een goede ruiter en passagier te worden, een beetje zoals je leert te reageren als je mee rijdt in een auto. Is je wel eens geleerd je balans te houden als de auto de bocht om gaat? Hoe je mee vooruit en achteruit beweegt als de auto optrekt of remt? De meeste mensen verzaken dit te doen als ze op een paard rijden. De passagier les omvat een gevoel van controle als je rijdt (moeilijker voor de één dan de ander!) en leert je om mee te gaan als je paard beweegt….harder en zachter, zig en zag, geen moment te vroeg en geen moment te laat. Tot je dit gedaan hebt, kan je je haast niet voorstellen hoe erg je uit synchroniteit kunt zijn!

Linda Parelli praat over haar eigen reis van vloeiend en gebalanceerd rijden: “Ik kan me nog de eerste keer herinneren dat ik een passagier les heb uitgeprobeerd in 1989. Als een naar eigen zeggen dressuur freak, had ik een hoop problemen om mijn paard onder controle te krijgen, speciaal als er een beslissing genomen moest worden over richting en snelheid. Het was suïcidaal om het aan mijn paard over te laten!  Hoewel geen enkel zichzelf respecterend dressuur fanaticus ooit advies zou vragen aan een cowboy, heb ik dat wel gedaan. Toen ik uiteindelijk naar Pat Parelli ging en leerde hoe het in zijn werk ging, ontdekte ik veel over mezelf. Ik ontdekte dat ik erg tegen de beweging van mijn paard in ging en moest dit opnieuw gaan leren. Ik had overal weerstand tegen. Meegaan met de bewegingen? Echt niet! Het gevolg was natuurlijk de beperkingen in mijn paard. Mijn paard had niet alleen problemen om vrij te bewegen, hij had ook last van een emotionele strijd omdat mijn weerstand hem van streek maakte. Tot dan had ik altijd mijn paard de schuld gegeven van zijn impulsiviteit en zijn moeilijke gedrag. Nu, vele jaren later, realiseer ik me dat niet mijn paard, maar ik hem van streek maakte. “Tot op de dag van vandaag is het paard, waardoor ik naar Pat ging , helemaal in orde zolang ik in harmonie met hem werk. Als ik enige weerstand in me heb, raakt hij van streek. Maar als ik doe wat hij doet (rijden in harmonie met hem), werkt dat als een betovering. Als hij verkrampt, verkramp ik. Als hij snel gaat, ga ik ook snel. Het helpt hem om kalm te worden. Het is ongelofelijk hoe goed het werkt om vanuit kalmte iets van hem te vragen. Als ik een passagier ben, moet ik alles doen wat mijn paard doet – snel gaan, langzaam gaan, niet bang zijn. De meeste mensen (mezelf inbegrepen) verkrampen bij wat er waarschijnlijk of misschien gaat gebeuren en dat maakt je paard van streek!”

Fluidity (Vloeiend)

Fluidity is de oplossing voor stijfheid: ribben die niet kunnen buigen, schouders die niet bewegen, achterhand die niet werkt, pijnlijke rug, holle rug, scheefheid en slechte buiging. Een bepaalde houding in het zadel adopteren zodat we eruit zien als een begenadigd ruiter is geen vervanging voor de benodigde vaardigheden om deel van je paard uit te gaan maken. Op de een of andere manier helpen paardrijlessen je niet echt om het gevoel te krijgen (ze gaan meer over uiterlijke schijn). Veel paardrijd studenten en instructeurs hebben een moeilijke tijd om deze hard geleerde patronen en stijfheid af te leren om een natuurlijk vloeiende ruiter te worden.

Paardrijles #2: gebruik al je gewrichten.

Ruiters gebruiken sommige delen van hun lichaam te veel en andere delen van hun lichaam juist te weinig. Maar een paard gebruikt alles om te bewegen. Als we niet ons hele lichaam gebruiken, zit dat de beweging van ons paard in de weg. Wees alert op je knieën, lage rug, enkels, schouders en je algehele balans. Als we onze schouders en lage rug blokkeren, dan doet het paard dat ook! Als we een holle rug trekken, dan doet het paard dat ook! Als we onze ribben niet of niet kunnen gebruiken, zal het paard dit ook niet doen. Dit zorgt voor een geheel nieuwe verantwoordelijkheid als ruiter…. Een nieuw perspectief op de verantwoordelijkheid van de ruiter en voor een mooi en vrij bewegend paard onder ons. Dit bewustzijn kan ons naar een nieuwe hoogte van rijden in harmonie, verfijning en balans brengen.

Bij voltooiing van level 2 in het Parelli programma, beginnen veel mensen meer met de bareback pad te rijden dan het zadel. In feite, gaan ze hun zadel haten! Misschien door het gewicht en het gedoe van het zadelen, maar misschien omdat het natuurlijker en meer in balans aanvoelt dan rijden in een zadel waar delen van je lichaam, zoals je enkels, een uitdaging zijn. Zodra een ruiter zijn voeten in de stijgbeugels stopt, verandert alles. Waarom? Omdat hun enkels verstijven. Als je enkels verstijven, verstijven alle gewrichten van je enkels tot aan je kaak! Als dit gebeurd wordt rijden ongemakkelijk, speciaal doorzitten in de draf, en voor het paard alle andere gangen ook.

Sommige studenten denken dat ze in een zadel kunnen rijden zonder stijgbeugels, maar als je de stijgbeugels weer gebruikt, verstijf je weer omdat je nog niet geleerd hebt hoe je je enkels moet buigen om de schokken op te vangen voor alles van bovenaf.

Voor gebalanceerd rijden, werk je aan soepele enkels. Met elke stap moet je enkel meebuigen, net zoals je paard zijn enkel van zijn achterbeen buigt (zijn spronggewricht). Als je in de stijgbeugels naar beneden drukt beperk je elke beweging en buiging dat je paard heeft onder in zijn been. Beweeg je heupen zoals je paard zijn heupen beweegt in elke gang. Beweeg je enkels ook zoals je paard doet! Je voeten moeten in de stijgbeugels licht aanvoelen, en niet naar beneden of opzij duwen, ongeacht welke stijl je rijdt, Engels of western. We hebben het over een natuurlijke motoriek, gewricht flexibiliteit en beweging.

Is fluidity een dressuurdingetje? Het zou makkelijk zijn om te denken dat fluidity alleen zijn toepassing vindt in de dressuur, maar het geldt eigenlijk voor alle disciplines; zowel engels als western. Vloeiend en gebalanceerd rijden gaat over het gebruik van je hele lichaam als je rijdt, en je paard toelaat dit ook te doen. Elke paard en ruiter combinatie wordt meer harmonieus, comfortabel en gebalanceerd door fluidity te leren, in tegenstelling tot stijfheid.

Jouw paard en je eigen lichaam zullen je dankbaar zijn!

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.