Problemen bij het wassen van je paard.

Problemen bij het wassen van je paard.

Heb je telkens als je je paard wilt wassen een probleem?

Wil je weten wat de reden is ?

Paarden haten het om schoon te zijn. Oliën en vuil zijn belangrijk om de huid te beschermen tegen insecten en weersomstandigheden. Het is eigenlijk niet al te gezond voor een paard om altijd brandschoon te zijn. Dit zal mogelijk niet de enige (of belangrijkste) reden zijn waarom je paardenvriend het haat om gewassen te worden, maar het is wel iets om over na te denken. Bij een natuurlijke benadering starten we altijd met elk probleem die je met je paard ervaart te zien vanuit een natuurlijk perspectief.

Probeer te bedenken hoe een sproeikop die naar een paard spuit, er voor het paard uitziet. Moeder natuur heeft je paard niet voorbereid op water uit een slang dat hem achtervolgt. Als je paard een hekel heeft om gewassen te worden, dan zal het waarschijnlijk zijn dat hij bang is voor water dat op hem gesproeid wordt. In het Parelli programma benaderen we alles vanuit het perspectief van het paard. Behalve te denken dat deze reactie van je paard dom en stout is, proberen we te begrijpen hoe raar of beangstigend dit is vanuit zijn oogpunt.

Hoe maak je het gemakkelijk een paard te wassen.

De oplossing voor het probleem dat je tegenkomt als je je paard probeert te wassen bestaat uit twee delen:

*  Het vergroten van het vertrouwen van je paard in jou, inclusief je emmers, slangen, borstels en andere schoonmaakspullen.

*  Het geleidelijk ongevoelig maken.

Het is aan jou om te bewijzen dat jij met al je spullen waarmee je hem benadert, hem niet zal doden. In het begin komt het wassen van je paard neer op het wegnemen van de sproeier. Paarden zijn bang voor zaken die naar hen toe komen, hoe meer je van hem weg kunt gaan terwijl je water sproeit, hoe beter. Sproei langzaam in zijn richting en snel van hem weg, herhaal dit net zolang tot hij toestaat dat het water hem aan mag raken en hij zich daar geen zorgen meer over maakt. Hoe was je een paard zonder hem een trauma te bezorgen? Dit doe je door zijn barrières te herkennen, kijk hoe dicht je met het water bij hem kunt komen zonder zijn barrières te overschrijden. De meeste mensen nemen niet de tijd die het nodig heeft, dus eindigen ze elke keer als ze hun paard willen wassen in een gevecht. Je moet de tijd nemen om hem te laten zien dat je om hem geeft, zijn angsten begrijpt en dat je bereid bent alles te doen wat nodig is om hem te helpen er vertrouwd mee te raken. Ja, het zal enige tijd in beslag nemen om hem eraan te laten wennen, maar als het eenmaal zover is, zal het gedoe met het wassen over zijn.

Een van de grote methodes om vertrouwen met je paard op te bouwen is de Seven games. Start met de eerste game “de Friendly game” en daarna al de anderen om een goede communicatie en partnerschap met je paard te krijgen. 

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.