Springen met je paard

Springen met je paard

Als je hebt uitgesloten dat pijnlijke voeten of gewrichten de reden zijn waarom uw paard niet wil springen, dan is het meer dan waarschijnlijk dat hij óf bang is voor het springen – óf gewoon niet meer wil.

Wanneer Pat Parelli wordt benaderd door iemand met de vraag, ” kun je me helpen met het springen van mijn paard – begrijpt hij dat ze vaak op zoek zijn naar tips en een snelle oplossing. Als een paard weigert te springen, zijn snelle antwoorden niet de oplossing. Dat is niet de manier. Paarden training begint altijd met de basis van het begrijpen van je paard.

De twee belangrijkste redenen dat een paard weigert te springen zijn angst en verzet. Elk van deze twee redenen om niet te springen manifesteert zich op een andere manier.

Angstige paarden die bang zijn om te springen tonen een paniek reactie. Als paarden de neiging hebben te verkrampen, overhaast naar een hindernis gaan of als hij erover is voorwaarts wegrent, is hij waarschijnlijk onzeker en bang voor de sprong.

Als je een uitdagend paard hebt die gewoon niet voorwaarts wil en de neiging heeft te bokken als hij in de galop aanspringt, is hij waarschijnlijk lui, eigenwijs en/of ongemotiveerd en om deze redenen in verzet.

In beide gevallen helpt het niet om het paard te slaan. Je kunt hem bang maken zodat hij af en toe een sprong maakt, maar het zal niet lang duren tot je een groter probleem aan de hand hebt. Je paard zal de sprong gaan associëren met jou die hem over de sprong slaat en dat zal absoluut verdere vooruitgang belemmeren.

Hoe spring je met een paard op de natuurlijke manier.

Als je een paard hebt dat weigert te springen of zich ertegen verzet,  zijn hier enkele spring tips voor een natuurlijke benadering:

· Voor een angstig paard dat tegenzin laat zien voor een sprong; geduld, tijd, herhaling en kleine stapjes zijn de sleutel. Start met balken op de grond en ga er in stap overheen, terug en herhaal dit. Dan vergroot je de sprong met kleine stapjes. 15 cm, dan 30 cm enz. Zet hem niet op een cirkel tot hij zelfvertrouwen toont.

· Het opstandige en ongemotiveerde paard heeft een reden nodig om te springen. Zorg dat hij geïnteresseerd raakt en dat het de moeite waard is. Hij raakt gemotiveerd door rust, een krabbeurt, snoep of gras. Je zult versteld staan hoe snel hij zal gaan springen als je hem aanmoedigt en beloond met dat waar hij het meest om geeft.

Om meer te weten te komen over de persoonlijkheid van jouw paard in relatie tot springen, raden we de horsenality pagina aan, welke je zal leren je paard te lezen als een open boek en geeft je nuttige strategieën.

En onthoudt, hoe meer je van je paard begrijpt; persoonlijkheid, gevoelens, angsten en motivaties, hoe meer succes je met je paard zult hebben, inclusief springen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.