Steigerend paard

Steigerend paard

Als je paard steigert, gebeurt dat waarschijnlijk door een van de volgende twee redenen

  • Het paard wordt tegen gehouden.
  • Het paard voelt zich  gevangen in een hoek

De Parelli natuurlijke benadering is het tegenovergestelde van bestraffen bij steigeren, vooral omdat steigeren een angst reactie is die vaak onbedoeld veroorzaakt wordt door de begeleider of de ruiter.

Omdat natuurlijk paarden houden altijd uitgaat van het begrijpen van elk paardenprobleem door het te bekijken door zijn ogen, vragen we je te overwegen het steiger gedrag als volgt te zien: Je paard heeft een voorwaarts verlangen maar iets in zijn mond houdt hem tegen. Als je het sterk genoeg tegen houdt, is er voor je paard maar één uitweg over – omhoog!

Sommige mensen denken dat een paard steigert om de ruiter te intimideren, maar het is belangrijk om te begrijpen dat een paard gewoon een paard is en denkt als een paard. Hij is van naturen een angstig en claustrofobisch dier van wie de hoofd verdediging bestaat uit wegrennen (vluchten). Houd je hem tegen en sta je hem niet toe om weg te rennen, dan zal hij in de enige richting gaan die over blijft en dat is omhoog.

Gewoonlijk steigeren paarden, die vluchtgedrag onder het zadel vertonen, meer. Hun vluchtgedrag maakt dat je ze meer tegen wilt houden. Ze beginnen met het opgooien van hun hoofd en gaan dan als het erg genoeg wordt over tot steigeren.

Hoe stop je een paard dat neiging heeft tot steigeren.

  • Je begint met te begrijpen waarom je paard steigert en onthoud je van het bestraffen voor zijn natuurlijke reactie/gedrag.
  • De volgende stap is om jouw benadering en gedrag te veranderen zodat je paard helemaal in je gaat vertrouwen.
  • Stop met het gebruik van twee teugels voor controle en leer je paard te controleren met één teugel.

Deze drie dingen zullen een drastisch verschil maken in het steiger gedrag van je paard.

De beste manier om dit te leren is met de Seven games.

Vervolgens raden we je aan, je paard zijn horsenality type te bestuderen zodat je je paard echt gaat begrijpen.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.