Verbeter de expressie van je paard

Verbeter de expressie van je paard

Hoe weet je of je paard gelukkig is?

Hoe weet je dat je paard gelukkig is? Hij kan niet kwispelen met zijn staart net als een hond, lachen als een mens of spinnen als een kat. Dus hoe kan je het weten?

Als paardenliefhebster, geef ik echt veel om de relatie met mijn paard. Vindt hij me leuk, wil hij iets van me leren of met me presteren? Ik doe er veel moeite voor om het leven vanuit zijn oogpunt te bekijken en hier rekening mee te houden. Betekent dit, dat mijn paard soms ongelukkig is? Ik weet zeker dat dat voor komt. Ik probeer het vroeg te onderkennen, me er meer bewust van te worden hoe ik dat heb veroorzaakt en hoe ik het de volgende keer kan voorkomen. Maar het belangrijkste is dat ik de verantwoordelijkheid op mij neem voor zijn gedrag omdat hij zich prima voelde tot het moment dat ik kwam.

Zaken die mijn paard gelukkig maken.

Waar het ene paard gelukkig van wordt, daar hoeft het andere paard nog niet gelukkig van te worden. Horsenality is hierbij een enorme gids. Bijvoorbeeld, mijn paard Jazz (Right-Brain Introvert) heeft het nodig dat ik langzaam opwarm, dat ik op hem wacht tot hij ontspant en hij meer voor mij wil gaat doen, in tegenstelling tot mijn paard Alure (Left-Brain extrovert) die van me verlangt dat ik hem aanmoedig en alles levendig houdt. Ik heb de fout gemaakt om met Alure rustig aan te doen, het gevolg was dat hij het dan over nam en er vandoor ging (hij wilde niet meer bij mij zijn) of hij sloot zich af omdat hij wist dat dat wat komen ging verschrikkelijk saai voor hem was. Het is een belangrijke sleutel om te weten wat voor horsenality je paard is. Probeer uit te vinden wat je paard motiveert. 
Onthoudt, de meeste paarden horen niet graag “nee,” dus leer hoe je de ambassadeur van “ja” wordt door eerst rekening te houden met zijn behoeften.

Lichaamstaal.

De meeste mensen hebben geleerd dat de oren van een paard naar achteren betekent dat ze moeten uitkijken omdat het paard zal bijten, aanvallen of slaan….. maar het lezen van de lichaamstaal van een paard is niet iets waar veel mensen een kunst van maken. Ik denk dat het belangrijk is om een paard te leren lezen, want hoe sneller je ziet wat er aan de hand is, hoe sneller je je aanpak kunt aanpassen voor een positief resultaat.

Als je leert paarden te lezen op een gevorderd en verfijnt niveau, gaan je kleine dingetjes opvallen zoals de positie van zijn hoofd, oren, staart, de manier waarop hij beweegt en mogelijk subtielere dingen zoals ogen en neusvleugels.

Je moet de signalen leren lezen van negatieve gedachten en emoties van je paard maar ook de positieve signalen, zowel op de grond als in het zadel.
Weet dat elk paard capabel is om al deze emoties en gedragingen in bepaalde situaties te hebben, dus is het jouw taak om zijn positieve gedrag en emotie naar boven te halen.

Ongelukkig, ontdaan, benauwd

Paarden neigen een ongelukkige expressie te hebben als ze bang, verveeld, geïrriteerd, het respect voor de begeleider/ruiter kwijt zijn of druk ervaren tegen hun wil, in meer of mindere mate.

Hoofd hoog
Gespannen ondernek
Wijde ogen
Starende ogen
Naar binnen kijkende ogen
Open neusgaten
Rimpelige neusvleugels
Strakke mond
Tanden knarsen
Kauwende kaken
Schuimende mond
Poppende lippen
Trekt de lippen naar binnen
Zwaaiende tong
Gespannen oren
Oren plat naar achter
Oren naar opzij
Snel bewegende oren
Gespannen rug
Hol en gebogen rug
Verscholen, strakke achterhand
Strakke staart
“J” staart
Zwiepende staart
Gespannen ribbenkast
Oppervlakkig ademen
Adem inhouden
Snelle ademhaling
Geforceerd snuiven
Kan niet stil staan
Snelle, gespannen stappen
Weigert te bewegen
Keert van je af
Wil je bijten of slaan
Wil je niet aanraken of aangeraakt
worden.

Gelukkig, ontspannen, gewillig

Paarden neigen een positieve en nieuwsgierige expressie te hebben als ze iets doen wat hun idee is. Daarom is de Parelli psychologie: “zorg dat jouw idee zijn idee wordt, maar begrijp zijn idee eerst” zo krachtig. Het gaat niet om niets doen of hem iets lekkers geven. Het gaat erom hoe het paard zich voelt over de relatie met jou als een vriend, partner, beschermer en leraar.

Horizontale hals
Hals strekken
Losse hals spieren
Zachte ogen
Knipperende ogen
Kijkt naar je
Rustige mond
Zachte oren
Oren naar voren
Rustig bewegende oren
Ontspannen swingende rug
Vrije achterhand
Zachte staart

Wat te doen.

Als je de expressie van je paard van positief naar negatief ziet veranderen, wat moet je dan doen?
Het eerste is niet in paniek raken! Als je je zorgen begint te maken, zie je jezelf terug deinzen en leiderschap opgeven. Dan brengt dat een heel ander gedrag in je paard naar boven. Right-Brain paarden raken meer ongerust en afstandelijk, en Left-Brain paarden grijpen de gelegenheid aan om je te bespelen. Je moet als leider van je paard de kalmte bewaren, dus maak je geen zorgen en heb geen medelijden met hem. Verander gewoon wat je doet. Weet dat paarden anders zijn dan mensen; zij leven in het moment, zij reageren snel op wat ze ondervinden als positief of negatief. Hoewel hun primaire emoties veel op die van ons lijken (angst, frustratie, ongerustheid), worden zij niet boos op zichzelf of hebben medelijden met anderen. Dit is iets wat mensen doen. Als je één van deze emoties voelt, zal dat gelijk je status als leider voor je paard ondermijnen, in het moment en op langere termijn.

Negen van de tien keer, als een paard verontrust raakt, is de druk eraf halen het juiste om te doen. En laat je door niemand wijs maken dat je paard zal denken dat hij gewonnen heeft. Hij is een prooidier en als zijn veiligheid of waardigheid bedreigd wordt, zal hij vluchten of zichzelf verdedigen. Dus trek terug, help hem tot rust komen, herstel het vertrouwen en maak een nieuwe start.

Dat zal beter werken. Zie je hoe het zo vroeg mogelijk lezen van deze signalen je kan helpen? Het is makkelijker een kleine vonk te doven dan een groot vuur.

Maar er is een echte bekwaamheid: Leer ervoor te zorgen dat je paard niet zover gaat! Hoe kun je een glimlach op het gezicht van je paard houden, dat hij mee wil doen, communiceren, spelen en presteren? Dat is de vraag met paarden die mij fascineert en zorgt voor oneindige zelfverbetering. Als wij doen wat een paard nodig heeft, zal hij je geven wat je verlangt.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.