Waarom slaat een paard

Waarom slaat een paard

Slaan is voor een paard heel natuurlijk om te doen, het is goed om te weten dat de achterbenen het wapen naar keuze is voor introverte horsenalities. Dus waarom slaan paarden? Wat provoceert hen? Is het Right-Brain of Left-Brain?

Paarden slaan als ze spelen (Left-Brain) en ze slaan als ze bang zijn (Right-Brain). Ze kunnen ook slaan als ze opstandig zijn (Left-Brain). En ze missen hun doel niet, maar vaak bluffen ze of willen ze dat je afstand houdt, zoals een ontdeugend kind dat zeker weet dat je hem niet kunt raken. Kijk naar paarden als ze samen zijn en je zult zien hoe en wanneer ze het doen. Het gebeurt niet zonder waarschuwing, dus waar je naar moet kijken is al de signalen die aangeven dat hij gaat slaan. Interessant genoeg worden de meeste mensen geslagen door introverte paarden, omdat ze dicht bij hen kunnen komen. Dat is waarom je paard leren lezen zo belangrijk voor je veiligheid is. Je leert uit de slagzone van je paard te blijven of om hem op afstand te houden tot hij kalm en ontspannen is.

De situatie.
Right-Brain paarden slaan meestal omdat ze bezorgd en verrast of bang zijn. Left-Brain paarden slaan uit verzet. Het is waarschijnlijk dat ze slaan als je ze iets vraagt (zoals bewegen) als ze er nog niet klaar voor zijn of niet willen. Of je ze aanraakt op een plaats waar ze geen permissie voor hebben gegeven.

De emotie.
Het is belangrijk om de emotionele staat van je paard te evalueren zodat je weet waar hij klaar voor is. Waar is hij – Right-Brain of Left-Brain? Als hij Right-Brain is, is hij gespannen, met een strakke staart, hoofd hoog, oren naar achter van angst door iets dat achter hem gebeurt, lijf en benen krampachtig. Als hij Left-Brain is, is hij ontspannen en ziet er bijna lui uit, en draait hij van je weg. Het is een soort van langzaam, alsof hij erover denkt; maar in werkelijkheid staat hij niet met je in contact. Hij kan zelfs chagrijnig kijken en je vertellen dat je hem met rust moet laten.

De waarschuwing.
Het Right-Brain paard zal vaak opeens zijn staart een tandje strakker houden, misschien zelfs zijn achterhand iets naar binnen halen. Hij heeft waarschijnlijk problemen met stil staan en wil slaan omdat hij zich opgedreven voelt, zoals in een hoek. Of hij is vastgebonden of wordt strak vastgehouden door iemand. In deze situaties is hij ervan weerhouden om voor de druk weg te kunnen omdat hij z’n benen niet kan bewegen.
Het Left-Brain paard zal een snelle beweging maken voor hij slaat, zoals een boze zwaai met zijn staart of een gooi met zijn hoofd, of een been optillen als dreiging, op het zelfde moment zijn oren naar achteren doen of met zijn staart zwaaien. Uiteindelijk geeft het Left-Brain paard je meer tijd, en de slag word geleverd met veel meer visuele waarschuwing.

De trap.
Right-Brain paarden zijn flitsend snel. Bammm! Het is bijna altijd raak, soms meerdere keren snel achter elkaar als ze in paniek zijn.
Left-Brain paarden slaan langzaam, meer als een sullige trap. Hij lokt je uit en geeft je dan een tik. Of hij trapt van een afstand, zoals een kind achter je rug zijn tong uitsteekt en de deur uit rent.

Wat moet je doen als je geslagen bent?
Zeg Auw! Veronderstellend dat je bij bewustzijn bent, natuurlijk. Alle gekheid op een stokje, als je eenmaal geslagen bent is het te laat en je paard bestraffen is niet het juiste om te doen, het is ook niet effectief. Het paard sloeg uit angst of disrespect of omdat hij je niet mag, dus hem slaan zal zijn idee over jou niet verbeteren.

Als je hem bestraft zal hij het waarschijnlijk nog een keer doen! Je moet je focussen op het worden van zijn meest gewaardeerde en betrouwbare leider. Paarden stoppen er veel moeite in om hun alfa niet te slaan.

Wat moet je weten?
Je moet weten dat het gevaar om geslagen, gebeten, omvergelopen, of getrapt te worden er altijd is, als je met een paard bent dat jou niet vertrouwd en niet respecteert. Ook met een paard dat onder de adrenaline zit, opgefokt is, zich in de hoek gedreven voelt of bedreigd wordt door pressie op wat voor manier ook. Het hele punt van *savvy is om uit de slagzone te blijven, om kundig te zijn en je persoonlijke ruimte te verdedigen, een eindeloos vertrouwen en respect te creëren en je paard nooit in de positie te brengen waar hij het gevoel heeft dat hij zich tegen jou moet verdedigen en dat hij naar een fase 4 moet gaan om de boodschap duidelijk te maken.
Paardenmensen zijn veel zoals jij en ik; ze lezen paarden beter, en ze weten wat er staat te gebeuren en ze voorkomen dat. Als ze geslagen worden is het eerste wat ze erkennen, dat ze de fout in zijn gegaan.

Wat te doen?
Investeer in de relatie met je paard. Zorg dat je zijn horsenality kent en zorg ervoor dat je verstandige dingen doet die je dichter bij hem brengen en ervoor zorgen dat hij je aardig, betrouwbaar en respectvol gaat vinden. Al te vaak worden mensen doelgericht en vergeten ze hoe belangrijk de relatie is. Gebruik het horsenalities model, zorg ervoor dat je erachter komt wat belangrijk voor je paard is, en wat je moet doen.
Leer je paard erg goed te lezen; bestudeer het intensief. Elke keer als je Pat met een paard ziet, of mij, of een van de professionelen, of zelfs iemand die het allemaal fout doet, je zult leren wat je wel en wat je niet moet doen. Oefen het lezen van de expressie en het gedrag van paarden en je zult verbaasd staan hoe helder ze zijn. Als je veilig en confident met paarden wilt zijn, moet je paarden kennen, niet alleen jouw paard. Doe geen aannames. Het paard waar je gisteren bij was kan vandaag heel anders zijn. Je weet eigenlijk nooit helemaal wat er allemaal is gebeurd, sinds je hem verlaten hebt, en je weet nooit helemaal hoe je vorige sessie met hem gegaan is tot je hem de volgende keer ziet!
Als je paard naar je kijkt met de oren naar voren en positieve uitdrukking, als hij niet gespannen, verveeld of afgeleid is en je introduceert niets nieuws, is het waarschijnlijk OK.  Maar *savvy mensen vertrouwen daar niet op. Zij verdienen elke positief, vertrouwenswaardig en respectvol moment met hun paard, elke dag, op elke manier.

*Savvy = inzicht/kennis/vaardigheid

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.