Wat te doen en wat niet te doen

Wat te doen en wat niet te doen

Wat te doen en wat niet te doen voor horsenality type. De natural horsemanship reis begint met het begrijpen van het natuurlijke gedrag van je paard. Paarden zijn prooidieren, in het wild gejaagd door roofdieren. Veiligheid is hun primaire zorg en angst is hun primaire reactie. Zij zijn kudde dieren die uitkijken naar leiderschap (de alfa). Door het begrijpen van deze basis kan je frustratie met je paard veranderen als je leert in zijn schoenen te staan en de wereld van zijn kant te bekijken en een vertrouwenswaardig leider te worden.

De volgende stap in je reis om je paard te begrijpen is door zijn individuele  persoonlijkheidstype te bepalen. De term “horsenality” heeft Pat Parelli bedacht voor het systeem om paarden te begrijpen via hun basis persoonlijkheidstype.
Hieronder heb je een handige lijst over wat je wel en niet moet doen voor de verschillende horsenality types.

Left-Brain Extravert
Dit is een paard met een speels karakter die interessante taken nodig heeft. Hij is geobsedeerd door het leren en heeft variatie en nieuwe taken nodig om het leuk te houden.

DOEN:
Leer hem minstens elke week iets nieuws.
Houdt de sessies actief, interessant en speels.
Gebruik obstakels, krijgmeer verbeelding en als hij echt speels is, verhoog het tempo en laat hem meer doen.
Ontdeugend is zijn middelste naam; dus geef hem iets te doen met zijn drukke hersenen en mond.
Deze paarden halen graag trucjes met je uit, dus waarom zou je hem geen trucjes leren met een doel?
Gebruik lijnen van 7 en 15 meter. Geef hem ruimte om te bewegen!
Prijs hem veel: aaien, krabbeurt, lachen… Als jij er ook plezier in hebt, is dat voor deze horsenality erg belonend.
Moedig zijn ideeën aan en hij zal geïnteresseerd raken in die van jou.
Laat hem zijn voeten bewegen en hij zal je zijn gedachten geven.
Gebruik patronen! Geef hem een doel.

NIET DOEN:
Hem vervelen met eindeloze, gedachteloze repetities.
Deze jongen is slim! Als hij het door heeft, doe het volgende. Je kunt het later altijd opnieuw doen en beetje bij beetje polijsten.
Langzaam en rustig rijden is niet de grote droom van dit paard. Hij wil actie en ergens heen gaan.
Korte lijnen van 4 meter beperken te veel als je op de grond speelt.
Nooit straffen. Hij weet niet dat hij ontdeugend is, hij heeft gewoon plezier! Als hij een hoog temperament heeft en je straft hem, dan zal hij agressief worden. Als hij bang voor je wordt of als je hem onderdrukt zal hij zich afsluiten en in zichzelf keren om zijn waardigheid te bewaren.
Ruzie met hem maken geeft hem de kans jou te domineren.
Moedig zijn ideeën aan en hij zal snel bijdraaien.
Right-Brain Extrovert

Dit paard moet je constant geruststellen. Hij raakt makkelijk in de war en wordt dan bang, hij heeft het nodig dat je de taken simpel houdt, wat hem zal helpen te ontspannen; speciaal omdat dit niet makkelijk voor hem is met mensen om zich heen.

DOEN:
Frequent omzetten van de achterhand en overgangen. Gebruik veel consistentie, dat is kalmerend. Bijvoorbeeld cirkels zijn geweldig, hoe onrustiger je paard is, hoe kleiner je de cirkel moet maken. Je zou ook een slalom kunnen doen met tonnen of emmers zo’n anderhalve meter uit elkaar. Frequent overgangen met de principes van de consistentie.. Blijf één teugel overgangen doen elke paar passen, van stap naar draf, tot je paard zich weer focust en kalmeert.
Ga sneller, match de energie van je paard plus en beetje. Je moet je paard vragen sneller te gaan dan hij wil gaan; dit onderbreekt het angst patroon. Als je je niet veilig of confident voelt dit te doen als je rijdt, stap dan af en doe het vanaf de grond. Bijvoorbeeld, als je paard panisch wordt en hij naar de uitgang gaat, neem hem dan mee daar naar toe en weer weg en weer er naar toe en weer weg in een sneller tempo dan hij zelf wil! Doe dit tot hij ontspant en sta gereed om het opnieuw te doen.
Gebruik langere lijnen als je op de grond speelt, dat geeft je paard meer ruimte. (Een 7 meter lijn is goed behalve als je goed bent met een 15 meter lijn.)
Respecteer zijn drempels; gebruik benadering en verwijdering om hier overheen te komen.
Houdt de les sessies kort en simpel.
Ontspan als hij ontspant. Tot dan houd je je energie hoog en houd je je paard bezig.
Patronen! Zij geven een focus.

NIET DOEN:
Rechte lijnen helpen hem harder te gaan. Dat wil je niet! Gebruik rechte lijnen alleen als je paard meer zelfcontrole heeft.
Houdt hem niet tegen; dit verergert zijn angst. Geef zijn energie richting (focus) en onthoudt één teugel te gebruiken voor controle – het zet de achterhand om en kalmeert.
Als je paard ongerust is, is on line beter dan liberty. Op die manier kun je zijn hand vast houden. In liberty heeft hij de neiging verloren en disconnected te raken.
Leer je paard niet meer dan één ding tegelijk.
Probeer hem niet iets te leren als hij ongerust en niet op z’n gemak is. Dat is de tijd voor kalmerende strategieën.
Hem over drempels heen forceren loopt meestal slecht af.
Wacht niet tot het beter wordt, hij heeft leiderschap nodig om hem te helpen weer kalm te worden.
Right-Brain Introvert

Dit verlegen, timide, gekrompen viooltje vermijdt druk door zich in zichzelf terug te trekken. Om succes te boeken moet je heel langzaam gaan en wachten tot hij uit zijn schulp kruipt, en je iets meer vertrouwt. Vrij snel zal hij je meer aanbieden.

DOEN:
Wachten – wachten – wachten – WACHTEN! Vraag je paard iets te doen en wacht dan tot hij het doet of naar je kijkt om opheldering of richting te vragen. Als je gewoon door je fase heen gaat om hem te laten doen wat je wilt, zal hij gespannen raken en vertrouwen verliezen. Hij kan zelfs ontploffen.
Gebruik de kleinste en subtielste suggestie en wacht. Dit paard ziet elk klein dingetje dat je doet, en soms reageert hij niet omdat zijn hersenen blokkeren van angst.
Wees consistent. Het right-Brain paard heeft problemen met veranderingen dus doe simpele dingen met veel repetities tot hij kalmeert.
Raak zijn hart en hij geeft je zijn vertrouwen.
Vertrouwen is alles. Als je hierop focust, zal je paard je al het andere geven.
Patronen geven hem vertrouwen.

NIET DOEN:
Laat je paard niets doen als hij niet naar je kijkt. Dit vertelt je dat hij bang is voor de druk die je op hem zet. Je kunt denken dat het geen druk is, maar je kan deze horsenality frustreren met een fase 1 simpelweg omdat je vraagt en vraagt en niet lang genoeg wacht op een reactie.
Te veel vragen. Vraag in het begin minder dan krijg je meer op het eind.
Vraag niet meer tenzij je paard kalm en vetrouwend is.
Gebruik geen flinke fases. Je hebt ze niet nodig. Hij kan je zien, hij kan gewoon niet denken als hij bang, opgejaagd of gepusht wordt.
Hem niet straffen als hij niet doet wat je wilt. Onthoudt, het is angst, en straffen maakt een paard niet moediger.
Left-Brain Introvert

Welkom in het land van “Waarom zou ik? Wat zit er voor mij in?” Dit paard leest mensen als een boek. Hij weet wat je wilt en dat gaat hij je niet geven, behalve als je hem goed behandeltOok al lijkt hij eigenwijs en lui, hij is niet lui in zijn hoofd! Omgekeerde psychologie is waar het om draait, O ja….. en snoep!

DOEN:
Gebruik stimulering – snoep, grazen, rust, krabbeurt, enz. Stimuleren is niet hetzelfde als omkopen, omdat je je paard eerst iets vraagt te doen en hem daarna ervoor beloont. Omkopen is als je een beloning gebruikt om hem te verleiden iets te doen. Dat is een groot verschil.
Vraag hem minder te doen dat hij je aanbiedt. Het zal hem versteld doen staan! Hij zal je meer gaan aanbieden.
Geef hem tijd om na te denken. Hij is geen langzame denker; hij moet gewoon zijn afwerende gedachte stoppen voor hij zich op jou kan afstemmen.
Variatie is belangrijk, het maakt het leven interessant.
Meer drijven dan naar je toe halen.
Leer hem enkel trucjes. Dit is lol voor jullie beiden en een goede manier voor hem om zichzelf slim te vinden.
Zet zijn hersenen in beweging en zijn voeten zullen volgen.
Patronen! Zij moedigen hem aan te denken hoe slim hij is.

NIET DOEN:
Hem laten werken. Hij gebruikt zijn energie alleen voor leuke dingen.
Hem pushen. Je krijgt een flink gevecht aan de hand. Dit paard is super intimiderend voor mensen die hij niet aardig vindt!
Push hem niet. Hij zal  jou harder laten werken dan hij zelf! Hij is ook erg goed in het tegenwerken als je hem vraagt sneller te gaan en reageert meestal door te slaan, met zijn staart te zwaaien of zijn oren naar achteren te leggen. Ga daar gewoon niet heen. Doe het tegenover gestelde van wat hij verwacht.
Micro manage hem niet – vraag hem iets te doen en wacht dan tot hij het doet. Als hij het niet doet, vraag opnieuw.
Wordt niet harder, wordt “interessanter” – doe minder om meer te krijgen. Verras hem met een beloning (koekje, gras, rust) als hij probeert.
Veel herhalen. Hij ziet er het nut niet van in om iets over en over te doen en hierdoor zal hij zijn motivatie en respect voor jou verliezen. Hij is slim. Behandel hem ook zo.
Hem niet naar je toe laten komen met de oren in zijn nek. Stuur hem weg tot hij toestemming vraagt naar je toe te komen.
Trap er niet in dat hij lui is. Hij is gewoon niet gemotiveerd door jou, dus zoek uit hoe je de dingen interessanter maakt.

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen. Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.